NavMenu

Bugarska uvela porez na ruski gas, ugroženo snabdevanje južne Evrope

Izvor: Politika Ponedeljak, 16.10.2023. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/63ru78)Ilustracija
Bugarska je uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije u širu EU, prema zakonu objavljenom u petak na zvaničnom sajtu bugarskog parlamenta.

Nova uredba stupa na snagu odmah i uvodi taksu od 20 bugarskih leva (10,76 USD) po megavat-satu, ili otprilike 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se tranzitira kroz zemlju.

Naknada čini oko 20% trenutne cene gasnih fjučersa u čvorištu Title Transfer Facility (TTF) u Holandiji, evropskom standardu za ovu robu. Prema podacima Londonske interkontinentalne berze (ICE), u petak je zatvorio oko 55,1 EUR (57,9 USD) po megavat-satu, prenosi Raša Tudej.

Ruski energetski gigant Gazprom je do 2022. godine bio jedan od ključnih snabdevača Bugarske gasom iz gasovoda. Međutim, nakon što su lokalne vlasti odbile da plate gorivo u rubljama, direktan izvoz u balkansku zemlju je obustavljen.

Iako Bugarska više ne uvozi gas iz Rusije za domaću upotrebu, ona je ostala jedna od retkih ruta za njegovu isporuku u EU nakon što su se tokovi smanjili zbog sankcija Moskvi u vezi sa Ukrajinom i sabotaže gasovoda Severni tok. Prema procenama Blumberga, otprilike polovina ruskog gasa iz gasovoda namenjenog EU trenutno ide preko Bugarske, ulazeći preko gasovoda Turski tok.

Eksperti upozoravaju da bi novi bugarski porez mogao da ugrozi snabdevanje niza zemalja južne Evrope, uključujući Mađarsku i Srbiju, koje se i dalje oslanjaju na Rusiju za većinu svojih potreba za gasom. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je tu meru " neprihvatljivom ".


- Čini se da postoje novi pokušaji da se ugrozi sigurnost snabdevanja Mađarske energentima i da se mađarsko-ruska energetska saradnja, uključujući transport prirodnog gasa, onemogući... Da država članica Evropske unije ugrozi snabdevanje gasom drugoj članici EU, suprotno je evropskoj solidarnosti, pravilima , i neprihvatljivo je - rekao je Sijarto u petak, dok je prisustvovao forumu "Ruska energetska nedelja" u Moskvi.

On je dodao da i Mađarska i Srbija već preduzimaju korake kako bi osigurale da Bugarska ne može da primenjuje zakone na njihov uvoz gasa.

Gasprom još nije komentarisao razvoj događaja, niti je odgovorio na zahteve medija da reaguje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.