NavMenu

Umesto suncokretovog ulja prodaju palmino, a u čokoladu dodaju više vode - Kako proizvođači varaju kupce

Izvor: eKapija/Telegraf biznis Sreda, 11.10.2023. 13:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Mehrad Vosoughi)Ilustracija
Više puta je pisnao o pojmu šrinkflacija, odnosno o smanjivanju gramaže, ali ne i cene proizvoda. Pored ovoga, već duže je aktuelan još jedan trend - skimpflacija.

Reč je o siituaciji u kojoj firme, kao odgovor na veće troškove, smanjuju kvalitet usluge. Odnosno, potrošači dobijaju lošiji kvalitet za istu cenu. Savetovalište za potrošače u Hamburgu prima sve veći broj pritužbi na loš kvalitet proizvoda prenosi Fenix magazin.

Kako navode, tipičan primer je zamena skupog suncekretovog ulja za jeftino palmino ulje. To obično prolazi nezapaženo kod potrošača i vrlo je teško otkriti, posebno kod velikih marki.

Osim toga, jedna firma promenila je recept za svoju punjenu čokoladu. Umesto 45 posto marcipana, čokolada sada sadrži 38%. Firma sada dodaje više vode u svoj namaz, pa je proizvodnja jeftinija.

Ova vest verovatno neće mnogo iznenaditi potrošače prehrambenih i drugih proizvoda u Srbiji, jer godinama mnogi kupci u našoj zemlji se žale da mnogi konditorski, suhomesnati i mlečni proizvodi, pogotovu onih marki koje su decenijama na našem tržištu, nemaju isti ukus kao nekada. Jasno je da se vremenom promenila tehnologija proizvodnje prehrambenih porizvoda, ali sa druge strane promenjen je i sirovinski sastav, odnosno sastojci u mnogim proizvodima. To uočavaju potrošači koji detaljnije čitaju i upoređuju deklaracije. Zato i ne čudi što neke poznate čokolade, keksovi, sokovi, mesne prerađevine ili mlečni namazi nemaju više onaj ukus koji su nekada imali.

Osim ovoga, i pojam šrinkflacija je već duže poznat srpskim potrošačima koji su godinama svedoci toga da cene proizvoda ostaju iste ili čak i rastu, a da gramaža i mililitraža opadaju što se najviše vidi na mlečnim proizvodima, testeninama, slatkišima, kućnoj hemiji i kozmetici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.