NavMenu

Beč dobija sistem kaucije za jednokratnu ambalažu

Izvor: eKapija Subota, 30.09.2023. 12:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)Ilustracija
Od januara 2025. godine glavni grad Austrije dobija sistem kaucije za jednokratnu ambalažu a u bečkim prodavnicama pripreme su već sada u punom jeku, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Kupci koji kupe plastične boce ili limenke platiće kauciju po ceni od 25 centi. Prilikom povraćaja praznih flaša i limenki, donosilac dobija novac nazad. Na taj način će se obezbediti da se ambalaža reciklira i ne završava u prirodi. Sistem kaucije važi za sve jednokratne flaše i limenke od 0,1 do tri litre.

Postoje izuzeci iz higijenskih razloga za mleko i mlečne napitke. Tetrapak trenutno nije deo sistema kaucije. Flaše i limenke se mogu vratiti gde god se i prodaju pića, dakle ne samo u supermarketu, već i u restoranima, kafićima, ugostiteljskim objektima i kioscima brze hrane.

Od 1. januara 2025. godine proizvodi koji su obuhvaćeni sistemom kaucije biće označeni odgovarajućim simbolom.

Da bi se novi sistem uspešno sproveo, potrebna su milionska ulaganja. Sa uvođenjem sistema kaucije, prehrambene prodavnice preuzimaju operativnu odgovornost kao glavno mesto za povraćaj ambalaže. Veliki bečki maloprodajni lanci već sada postavljaju automate za povraćaj, rekonstruišu prodavnice u skladu s tim i instaliraju nove IT sisteme. Kako bi se malim preduzećima olakšala procedura, oni će imati samo ograničenu obavezu povraćaja.

Moraju vratiti samo vrste i količine prazne ambalaže koju i sami prodaju. Nastali dodatni troškovi, kao što su troškovi nabavke automata, dodatni radni troškovi i izgubljen prostor za prodaju, biće nadoknađeni tzv. "Handling Fee"-dodatkom.

Takođe, trgovci prehrambenih prodavnica dobiće subvencije u iznosu od ukupno 20 miliona evra za nabavku novih automata i prilagođavanje postojećih. Mali trgovci će dobiti povraćaj 100% svojih troškova nabavke. Cena proizvoda neće porasti uvođenjem sistema kaucije. Sistem kaucije će se finansirati putem takse za proizvođače, a takođe i za svaku flašu koja ne bude vraćena, ostaje 25 centi u sistemu. Osim toga, sakupljena plastika i aluminijum će se takođe prodavati za ponovnu upotrebu, navodi se u saopštenju.

Od 1. januara 2024. godine u Austriji se u prehrambenim prodavnicama uvodi obavezna ponuda pića u ambalaži za višekratnu upotrebu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.