NavMenu

Sarajevo u junu 2024. domaćin najveće svetske konferencije o proveri činjenica

Izvor: eKapija Petak, 29.09.2023. 08:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maksim Kabakou/shutterstock.com)Ilustracija
Global Fact 11, jedna od najvećih medijskih konferencija, održat će se u junu 2024. godine u Sarajevu, saopštio je institut za medijske studije s Floride (Sjedinjene Američke Države) Poynter 25. septembra.

Global Fact je najveća i najutjecajnija svjetska konferencija koja okuplja medijske redakcije posvećene fact-checkingu. Konferencija se do sada održavala u velikim svjetskim centrima i gradovima kao što su London, Buenos Aires, Madrid, Rim, Cape Town, Oslo i Seul, a u njoj je učestvovalo više od 3.700 ljudi sa svih kontinenata.

Sarajevo će biti prvi grad u regiji Zapadnog Balkana koji će ugostiti Global Fact, a očekuje se da će konferencija okupiti između 500 i 600 medijskih profesionalaca i profesionalki i učesnika i učesnica iz svijeta novinarstva, fact-checkinga, borbe protiv dezinformacija, akademske zajednice, informacijskih tehnologija i medijskih studija.

Među istaknutim učesnicima prethodnih godina nalaze se dobitnica Nobelove nagrade, urednica Rapplera Maria Ressa (Filipini), dobitnica Pulitzerove nagrade i historičarka Anne Applebaum, Bill Adair, profesor novinarstva na Duke Univerzitetu i jedan od pokretača IFCN-a, te urednici i urednice fact-checking redakcija u uglednim medijskim kućama, Glenn Kessler iz Washington Posta, Barbara Whitaker iz Associated Press-a i drugi. Na Global Fact-u su do sada učestvovali i predstavnici brojnih online platformi kao što su Facebook, TikTok, Google i druge.

Izlaganja i diskusije na konferenciji bit će fokusirane na izazove s kojima se danas susreću stručnjaci za provjeru činjenica, a koji uključuju načine korištenja vještačke inteligencije, dezinformacijske kampanje koje prate izbore te brojne druge teme značajne za savremeno novinarstvo.

Organizator Global Facta je Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN), koju je 2015. godine pokrenuo Poynter institut. Lokalni partner i domaćin konferencije je Udruženje građana i građanki Zašto ne, organizacija koja vodi dvije istaknute fact-checking redakcije, Istinomjer i Raskrinkavanje, uz podršku regionalne mreže za provjeru činjenica SEE Check, u kojoj se nalaze Raskrinkavanje iz Crne Gore, Faktograf iz Hrvatske, Raskrikavanje i Fake News Tragač iz Srbije i Razkrikavanje iz Slovenije.

- Fact-checkeri iz Bosne i Hercegovine i cijele regije od početka su dio Međunarodne mreže za provjeru činjenica, i nalaze se među njenim osnivačima, te neumorno rade da u svojim zajednicama promovišu tačne, visokokvalitetne informacije - rekla je direktorica IFCN-a Angie Drobnic Holan.

- Radujemo se što će fact-checkeri iz cijelog svijeta tokom ovog okupljanja moći da dožive i ljepotu i historiju Sarajeva - dodala je Holan.

- Veoma smo uzbuđeni što ćemo s IFCN-om raditi na organizaciji idućeg Global Facta u Sarajevu - rekla je Tijana Cvjetićanin, voditeljica fact-checking programa u Udruženju Zašto ne.

- Naša regija je godinama u prvim redovima borbe protiv dezinformacija i izuzetno nam je drago smo što će se sljedeće okupljanje naše zajednice desiti ovdje, u samom njenom srcu. Posebno smo zahvalni na prilici da sa ostalim redakcijama iz cijelog svijeta podijelimo duh solidarnosti i saradnje koji njegujemo kroz našu regionalnu mrežu SEE Check - kazala je Cvjetićanin.

IFCN čini više od 140 medijskih redakcija koje su posvećene fact-checkingu i potpisnice su njegovog Kodeksa principa. Ove redakcije dolaze iz 65 zemalja te svoje sadržaje objavljuju na 80 jezika. Zbog svog rada na promociji novinarstva zasnovanog na činjenicama, IFCN je 2021. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Više informacija o datumu održavanja, prijavama i mogućnostima online učestvovanja bit će saopšteno u narednom periodu. Kako je najavljeno, Global Fact 12 održat će se 2025. godine u Rio de Janeiru (Brazil).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.