NavMenu

Spotify planira besplatne probe audio knjiga

Izvor: PC Press Sreda, 20.09.2023. 17:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: BrAt82/shutterstock.com)Ilustracija
Spotify planira da uvede besplatnu probnu verziju audio knjige za pretplatnike, izveštava The Wall Street Journal. Pilot program će sadržati naslove nekih od najvećih američkih izdavača, a korisnici mogu očekivati do 20 sati slušanja — otprilike dve audio knjige — mesečno.

Spotify je prvi put počeo da nudi audio knjige prošle godine nakon što je kupio Findavy, platformu za audio knjige. Glavna razlika je u tome što se do sada koristio model plaćanja po preuzimanju. Međutim, kako napominje WSJ, korisnici su morali da kupuju audio knjige preko veb pretraživača u pokušaju da zaobiđu Apple-ovu proviziju od 30 posto za kupovinu u aplikaciji. Pilot program će umesto toga omogućiti korisnicima da preuzimaju knjige direktno u aplikaciji.

Program će se navodno uvesti u zemlje engleskog govornog područja prvo na ograničenoj osnovi, a očekuje se da će lista dostupnih naslova biti "široka". Manje je jasno kako Spotify ima za cilj da nadoknadi izdavače, iako WSJ izveštaj napominje da oni mogu dobiti isplatu na osnovu toga koliko dugo korisnici provode slušajući knjige.

Kao i kod podcasta, Spotify-jev upad u audio knjige ima za cilj da pomogne u proširenju njegovih usluga izvan striminga muzike, dok istovremeno donosi više tokova prihoda. U ovom slučaju, to je očigledan izazov za Amazonovu uslugu Audible, koja ima gušenje na tržištu audio knjiga. Od 2022. Audible je držao 63,4 odsto tržišta audio knjiga, sa prodajom od oko 1,8 milijardi dolara.

Ovaj potez takođe dolazi kada Spotify pokušava da doda vrednost svojim pretplatama nakon prvog povećanja cena u više od decenije prošlog jula. Ranije ove nedelje, korisnici Spotify-a su takođe primetili da kompanija počinje da testira postavljanje tekstova u aplikaciji iza Premium paywall-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.