NavMenu

Izložba "Svetlost na tami" od 7. juna do 20. avgusta u Francuskom kulturnom centru u Beogradu

Izvor: eKapija Petak, 03.06.2011. 13:17
Komentari
Podeli

Francuski kulturni centar u Knez Mihailovoj ulici (Foto: Aleksandar Parezanović)Francuski kulturni centar u Knez Mihailovoj ulici

Izložba "Svetlost na tami" Pjera Fava biće održana od 7. juna do 20. avgusta u Francuskom kulturnom centru u Beogradu.

Umetnik Pjer Fava, rođen u Tulonu, sa 32 godine već privlači pažnju najvećih svetskih muzeja. Ovaj izrazito talentovani slikar nije bio predodređen da mu se dela nalaze u katalozima kolekcionara savremene umetnosti. Nakon teškog detinjstva, prekinutih studija, ovog samoukog umetnika je slikarstvu okrenulo jedno Polokovo delo. Već na samom početku bavljenja slikarstvom, on veoma brzo uočava da mu je teško da crta i da se mnogo bolje oseća u direktnom kontaktu sa materijom. Tako bira velike formate u kojima može da stvara širokim pokretom.

Kritičari ga povezuju sa Pjerom Sulažom i američkim apstraktnim ekspresionistima. Njegovi monohromni radovi su sredstvo za izražavanje čistote materije i za davanje tananosti i lakoće masi. Netaknuti delovi njegovih dela podsećaju na veoma elaborirane pokrete. Godine 2001. zapaža ga jedna njujorška galerija. Od tada, Pjer Fava održava brojne izložbe po svetu i širi svoje polje rada, stvarajući specifični opus.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.