NavMenu

SEEPEX planira uvođenje tržišta za garancije porekla

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 15.09.2023. 14:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Srpska berza električne energije SEEPEX planira da do kraja sledeće godine uvede tržište za garancije porekla, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

- Potrudićemo se da do kraja sledeće godine uspostavimo tržište za garancije porekla, kao novi proizvod na SEEPEX-u, rekao je Dejan Stojčevski, tehnički direktor berze SEEPEX, na konferenciji Energetika 2023, koju na Zlatiboru organizuje Savez energetičara.

Govoreći o razvoju obnovljivih izvora energije na panelu Razvoj moderne energetske infrastrukture u kontekstu potreba za skladištenjem energije, on je naveo da za garancije porekla postoji tržište, ali bi trebalo da se razvije.

Uspostavljanje tržišta porekla na SEEPEX-u biće sprovedeno kroz projekat, koji će podrazumevati i doradu softvera.

Inače, garancije porekla su dokumenti u elektronskom obliku koji dokazuju krajnjim potrošačima da je određena količina struje proizvedena iz obnovljivih izvora i predstavljaju još jedan alat da se ubrza razvoj obnovljivih izvora energije.

Sastavni deo projekta uvođenja garancija porekla na SEEPEX-u moraju da budu i Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektromreža Srbije (EMS). EPS, kao najveći proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora energije i najveći vlasnik garancija porekla u Srbiji. EMS, operator prenosnog sistema, je izdavač garancija porekla, koji se 2020. godine priključio evropskoj platformi za garancije porekla AIB Hub.

Kada se pogleda Zapadni Balkana, Srbija je prva koja je počela da izdaje garancije porekla, i to 2018, a Albanija i Republika Srpska, entitet u BiH, su joj se priključile u junu ove godine. One su to uradile u okviru projekta za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla koji je pokrenuo Sekretarijat Energetske zajednice.

Garancije porekla se preko nacionalnih berzi prodaju, na primer, u Hrvatskoj, preko CROPEX-a, i u Mađarskoj, preko HUPX-a.

Na CROPEX-u se to radi na aukcijama od 2019. godine. U ponudi su garancije porekla za proizvodnju povlašćenih proizvođača koji su u sistemu podsticaja. Trenutno je 41 firma prijavljena za učešće na ovim aukcijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.