NavMenu

Kineska kompanija AVIC ulazi u projekat izgradnje HE Bileća, u toku priprema dokumentacije

Izvor: eKapija Petak, 15.09.2023. 12:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je u četvrtak u Banjaluci sa predsjednikom Upravnog odbora kineske kompanije AVIC – China National Aero-Technology International Engineering Corporation Liuom Honghoungom Memorandum o razumijevanju o projektu izgradnje HE Bileća, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Planskim dokumentima iz oblasti energetike predviđena je prioritetna izgradnja HE Bileća te je ovim Memorandumom izražena namjera strana potpisnica da pregovaraju o uslovima saradnje na ovom projektu
i eventualnom zaključivanju odgovarajućih ugovora o njegovoj realizaciji, u skladu sa važećim propisima.

U Memorandumu se navodi da će kineska kompanija o svom trošku da ocijeni postojeću dokumentaciju za izgradnju HE Bileća i da će izvršiti potrebna istraživanja terena, kako bi pripremila studiju izvodljivosti projekta i ostale potrebne dokumente.

- Vlada je prepoznala pozitivne rezultate koje je kompanija AVIC kao izvođač radova ostvarila tokom aktivnosti izgradnje HE Bistrica i u tom smislu će ih podržati ukoliko budu angažovani kao izvođač radova na osnovu javnog poziva koji bi bio raspisan za projekat izgradnje HE Bileća – rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, interes ove kompanije da realizuje i druge energetske projekte u našoj zemlji pored onih koje već realizuje jasan je pokazatelj da je Republika Srpska poželjno investiciono područje bogato resursima koje možemo i treba da stavimo u funkciju njenog razvoja.


Procijenjena instalisana snaga budućeg postrojenja je 33,5MW i realizovaće se po principu "ključ u ruke", navodi se u saopštenju. Memorandum je zaključujen na period od šest mjeseci.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kineske osiguravajuće kuće Sinošur, Uvozno-izvozne banke Kine, Elektroprivrede Srpske, preduzeća HE Bistrica i HE na Drini.

Prije ovog sastanka je u istom sastavu održan sastanak u kabinetu premijera Viškovića, tokom kog je razgovarano o realizaciji projekta izgradnje HE na rijeci Bistrici i finansiranju ovog projekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.