NavMenu

Prepis 166. stranice iz Miroslavljevog jevanđelja izlicitiran za 3.400 EUR

Izvor: eKapija Sreda, 13.09.2023. 14:48
Komentari
Podeli


(Foto: beeboys/shutterstock.com)
Na licitaciji donatorske večeri Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" koja je juče održana u klubu "Reset", prepis 166. stranice iz Miroslavljevog jevanđelja izlicitiran je za 3.400 EUR. Osim ove stranice, kako je navela kaligrafska radionica Dijak, licitiralao se i za košarkašku loptu sa potpisima svih igrača košarkaške reprezentacije Srbije sa Svetskog prvenstva u košarci 2023. godine koju je u ponedeljak direktno iz Manile doneo Aleksa Avramović, kao i za sabrana dela Matije Bećkovića sa posebnom personalizovanom posvetom. Na aukciji je prikupljeno ukupno 1.725 EUR. Cilj večeri bio je prikupljanje 30.000 EUR donacija za pomoć Narodnoj kuhinji na Kosovu i Metohiji za opremanje proizvodnog pogona u Novom Brdu. Zahvaljujući donacijama pre i tokom donatorske večeri prikupljeno je više od 33.950 EURčime je nadmašen cilj donatorske večeri.


Stranicu koja je izlicitirana je izradio kaligraf Dušan Mišić autentično sa istim materijalima sa kojima je izrađeno Miroslavljevo jevanđelje u 12. veku. Ispisana je na ručno štavljenoj jarećoj koži-pergamentu, ispisana je guščijim perom, oslikana je i pozlaćena. Mastila i boje sa kojima je izrađeno ovo delo se prave po srednjovekovnim recepturama, dok je sama ukrasna minijatura pozlaćena zlatom od 24 karata.


Dušan je diplomirao na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konservaciju 2017. Kaligrafijom se bavi još od 2009. godine kada je upisao srednju školu primenjenih umetnosti. Do danas je dobio 11 nagrada i priznanja za svoj rad, od kojih bi izdvojili tri zlatne palete izborene u konkurenciji 32 zemlje i 18.000 radova. Član je udruženja ULUPUDS. Profesor je na beogradskoj Bogosloviji a svoje radove izrađuje za potrebe patrijarha i mnogih vladika SPC i protokole Skupštine Republike Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.