NavMenu

Razvoj živinarske industrije u Srbiji - Radi se na ostvarivanju dodatnih uslova za izvoz jaja i svežeg mesa

Izvor: Telegraf biznis Petak, 08.09.2023. 11:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: HLPhoto/shutterstock.com)Ilustracija
Prvi Samit živinara Balkana i 7. Živinarski biznis forum, koji je ove godine okupio sve učesnike ovog sektora iz Srbije i Balkana koji će kroz dijalog razmotriti najbolja rešenja za unapređenje ove grane i dalju regionalnu saradnju u toj oblasti, otvorila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

- Živinarstvo, proizvodnja mesa i jaja predstavlja šansu ovog regiona. Dobra organizacija, ozbiljni proizvođači, jaka udruženja su preduslovi koji su već ispunjeni - istakla je Tanasković.

Tanasković je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede uvek podržati ovakvu vrstu inicijativa i skupova koji se organizuju u cilju zajedničkog rada na prevazilaženju ostalih izazova sa kojima se sektor suočava.

- Ovakva okupljanja su odlična prilika da se razmene informacije o najnovijim tehnologijama, znanje i iskustva sa terena i da se promovišu domaći proizvodi - rekla je na skupu koji se održava u Aranđelovcu od 6. do 8. septembra.

Ministarka Tanasković je ukazala da se živinarska industrija u Srbiji iz godine u godinu razvija i povećava svoje kapacitete.

Kako je precizirala, proizvodnja živinskog mesa u našoj zemlji se u prethodnih 10 godina kretala u rasponu od 86.000 t do 116.000 t. Tokom 2022. godine ostvarena proizvodnja živinskog mesa bila je na nivou od 116.000 t, što je za 4% više u odnosu na prethodnu godinu i 7,3,% više u odnosu na petogodišnji prosek.

- To je najveća ostvarena proizvodnja u poslednjih 10 godina - navela je Tanasković.

Ministarka je objasnila da se osim plasmana kvalitetnih živinskih proizvoda na domaćem tržištu, javlja potreba da se proizvodi plasiraju i na druga tržišta kao što je EU i dodala da u tom smislu unapređujemo svoje tehnološke, strukturne uslove i sisteme samokontrole uvodeći dodatne tržišne standarde.

- Država Srbija prati i prilagođava se zahtevima tržišta kako okolnih zemalja tako i EU, a određeni koraci za harmonizaciju standarda u ovoj proizvodnji su učinjeni u prethodne dve godine i intenzivno radimo na ostvarivanju dodatnih uslova za izvoz jaja i svežeg mesa - kazala je Tanasković.

Tanasković je podsetila da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede daje brojne podsticaje u okviru različitih mera- direktnih davanja (za kvalitetna priplodna grla - roditeljske kokoške i ćurke), mera ruralnog razvoja (nabavka mašina i opreme, izgradnja skladišnjih i dr kapaciteta).

- Pažnju posvećujemo i očuvanju životinjskih genetičkih resursa, pa tako podsticaji obuhvataju i podršku programu koji se odnosi na očuvanje autohtonih rasa živine - napomenula je Tanasković.

Kada je reč o IPARD programu proizvođači i prerađivači živinskog mesa najveću podršku mogu da ostvare u okviru sektora mesa i sektora jaja i to kroz dve mere - mera 1 koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu i mera 3 koja se odnosi na preradu i marketing.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.