NavMenu

Mali: Predlog Vlade da naredno povećanje minimalne zarade bude za 17,8%

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.09.2023. 12:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Sergey Fedoskin)Ilustracija
Predlog Vlade Srbije kad je povećanje minimlane zarade u pitanju, biće da ono iznosi 17,8%, što bi procentualno, bio najveći rast minimalne zarade do sada. To bi, kako je gostujući na RTS-u rekao ministar finansija Siniša Mali, bilo više od 400 EUR, odnosno 47.154 dinara.

Rebalans budžeta Republike Srbije, o kome će se od sutra raspravljati u Narodnoj skupštini, je pozitivan i razvojan, usmeren na povećanje plata, penzija i životnog standarda građana, izjavio je ministar finansija Siniša Mali gdtujući na RTS-u.

- Imamo veće prihode od planiranih za 60,6 milijardi dinara, a deficit smo uspeli da smanjimo sa planiranih 3,3% na 2,8%. Najvažnije je gde ćemo potrošiti taj novac, a prvenstveno će biti usmeren na povećanje plata i penzija - rekao je Mali gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navodi se u saopštenju iz ministarstva.
On je istakao da se, osim povećanja plata i penzija, rebalansom obezbeđuje novac i za povećana davanja poljoprivrednicima.

- Povećavamo subvencije po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara. Ova dodatna sredstva znače da će čak 7% budžeta biti usmereno ka poljoprivredi - poručio je potpredsednik Vlade.

Mali je istakao da su penzije umnogome povećane u poslednje dve godine i da je bitno da se sa tim nastavi.

- Nema zemlje koja je u toj meri podigla penzije. U narednoj godini će prosečna penzija iznositi 390 EUR - rekao je Mali.

On je pojasnio da su početkom prošle godine penzije povećane prvo 5,5%, potom još 9% u novembru i 12,1% u januaru. Sada nas, kako je najavio, očekuje vanredno povećanje od 5,5% i još jedno od 14,8% u januaru.
Plate će, kako je rekao, u septembru porasti za 5,5% u prosveti, medicinskim sestrama, kao i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, nakon što su povećane za 12,5% u januaru.

- Sa planiranih 10% povećanja od janura 2024. godine, to je za preko 208.000 zaposlenih kumulativno povećanje od preko 30% - rekao je ministar i dodao da očekuje da krajem godine inflacija iznosi 8%, dakle reč je o realnom rastu plata.

Za ostale zaposlene u javnom sektoru, kako je rekao, sledi 10% povećanje plata u januaru, čime se plate drže iznad nivoa inflacije, te su u prvih šest meseci, u realnom iznosu, pozitivne.

Kako je istakao, time se ide ka tome da prosečna plata do kraja 2025. godine iznosi 1.000 EUR, a penzije između 430 i 450.
Mali je poručio da očekuje da u decembru ove godine prosečna zarada dostigne 840 EUR..

Mali je rekao da je rebalansom predviđen i novac za svako dete do 16 godina, za majke, te da je do sada za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno 935.000 od ukupno 1.190.000 dece.

- Ideja je da pomognemo majkama, roditeljima, deci... Prijava traje do 20. septembra a nakon toga ćemo pomoć isplatiti - poručio je ministar finansija.

Mali je poručio da se za penzionersku karticu, koja donosi brojne popuste, do sada prijavilo 786.000 penzionera, te pozvao društveno odgovorne kompanije da nastave da se pridružuju ovom projektu koji penzionerima donosi velike uštede, njima važne.
On se osvrnuo i na minimalnu zaradu, rečima da će predlog Vlade Srbije biti da naredno povećanje iznosi 17,8% što bi, procentualno, bio najveći rast minimalne zarade do sada. To bi, kako je rekao, bilo više od 400 EUR, odnosno 47.154 dinara.

- Za ovu godinu smo povećali minimalnu zaradu za 14,3%, a u proseku inflacija će iznositi 12,5%. I za sledeću godinu uzimamo u obzir stepen rasta BDP-a, produktivnost, zaposlenost i tako dalje, čime dolazimo do novog iznosa - rekao je Mali.

On je istakao da u poslednjih deset godina u Srbiji ima pola miliona zaposlenih više, te da u ovom trenutku naša zemlja ima 2.308.000 zaposlenih koji plaćaju poreze i doprinose u odnosu na nekadašnjih 1.800.000.

- Pre deset godina minimalna zarada je iznosila oko 15.700 dinara i imali smo 25,9 odsto nezaposlenih, odnosno svaki četvrti je bio nezaposlen. Sada nam dalje raste minimalna zarada, ali se trudimo da stimulišemo one iz sive zone da pređu u belu zonu - rekao je Mali, dodaje se u soapštenju.

On je poručio da Srbija održava i javni dug na 50,8% udela u BDP-u.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.