NavMenu

Dani turskog filma od 11. do 15. septembra u Domu omladine Beograda

Izvor: fcs.rs Subota, 02.09.2023. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija/S.M.)Ilustracija
Povodom 100. godišnjice Republike Turske, u Beogradu će od 11. do 15. septembra ove godine biti održani "Dani turskog filma" u Domu omladine Beograda.

Manifestaciju organizuju Asocijacija za kulturu, umetnost i obrazovanje Rumeli iz Istanbula i Balkan Panorama Film Festival iz Izmira. "Dane turskog filma" su podržali: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Turske, Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, Predsedništvo Turaka i srodnih zajednica u inostranstvu, Generalna uprava za odnose sa civilnim društvom, Generalna uprava za film, Turska Ambasada u Beogradu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Dom omladine Beograda, Tamburica Fest i BALGENĆ (Balkanska platforma za stratešku saradnju mladih) iz Istanbula.

U okviru "Dana turskog filma" u Domu omladine Beograda biće prikazano 14 ostvarenja novije turske produkcije (2022. i 2023. godina), ovenčanih nagradama. U pitanju su domaće premijere filmova koje publika u Srbiji neće imati priliku da pogleda na drugom mestu. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a filmovi su titlovani na srpski jezik.

Besplatne propusnice se preuzimaju jedan sat pre početka projekcije filma na info pultu u centralnom holu Doma omladine Beograda. Broj propusnica je ograničen. Jedan posetilac može preuzeti najviše 4 besplatne propusnice za jednu projekciju. Propusnice se dele do popunjenosti kapaciteta sale.

Publika će posle projekcija filmova moći da učestvuje u razgovoru sa glumcima, rediteljima i producentima iz Turske. Među gostima manifestacije biće glumac Inanć Konukću, svetski proslavljen ulogom u seriji "Behzat C.", koji će posle projekcije filma "Čisto belo" (Bembeyaz) učestvovati u razgovoru sa publikom.

Jedna od najznačajnijih turskih glumica Emel Goksu, koja je uloge ostvarila u proslavljenim serijama kao što su "Ferhunde Hanimlar", "Bizim Evin Haleri", "Moja majka" i "Porodica" (Aile) – trenutno je jedna od najgledanijih u Turskoj, biće takođe gošća "Dana turskog filma". Publika manifestacije videće je u ostvarenju "Hodnik" (Koridor), u kom tumači glavnu ulogu Mujeser, a posle projekcije filma imaće priliku da se druži sa njom.

Numan Čakir, koga publika poznaje po ulozi Tekina u seriji "Za mog sina", kao i po serijama "Srce mafije", "Za moje kćeri", "Nevolja" i, trenutno veoma gledane, "Sudbina" razgovaraće sa posetiocima Doma omladine povodom filma "Zemlja" (Toprak) u kojem tumači glavnu ulogu. Pored Nuri Bilge Džejlana, jedan od najnagrađivanijih i najpriznatijih turskih reditelja u svetu nesumnjivo je Semih Kaplanoglu, čiji će najnoviji film "Predanost: Hasan" biti prikazan u Beogradu.

Gosti iz Turske posetiće PFI Studios u Šimanovcima i Kompleks Studija Firefly Productions u Pančevu, gde će imati priliku da razgovaraju o mogućnostima saradnje između filmske i TV industrije Turske i Srbije. Takođe, biće održana dva okrugla stola na kojima će se ozbiljno razmotriti načini finansiranja filmova i TV serija, kako u Srbiji tako i u Turskoj, kao i eventualni projekti u saradnji. Okrugli stolovi biće otvoreni za publiku, a u diskusijama će, između ostalih, govoriti: Faruk Guven (direktor za film Turske Radio Televizije), Ivan Karl (direktor Filmskog centra Srbije), Jamač Okur (producent, Aj Japim), Darko Bajić (reditelj, producent i profesor na FDU), Igor Turčinović (direktor PFI Studios), Dragan Jeličić (programski direktor Pink TV), Darja Bajić Božović (producentkinja Magic Line Film Production kompanije), Atalaj Tašdiken (reditelj i vlasnik AT Japim filmske kompanije), Jasmina Lakobrija (direktorka sektora za produkciju i prodaju igranog sadržaja Telekoma Srbija i Rade Vojnović (posebni savetnik ministra kulture Republike Srbije). Moderator oba okrugla stola biće filmski reditelj i redovan profesor filmske režije iz Turske Sali Saliji – Sallini. Kompletan program manifestacije "Dani turskog filma", sa rasporedom projekcija i susreta sa gostima, zainteresovani posetioci mogu pronaći na sajtu Doma omladine Beograda: www.domomladine.org

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.