NavMenu

Subotić: Investicije iz Kine znače da ta zemlja računa na Srbiju na duge staze

Izvor: N1 Petak, 25.08.2023. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Number1411/shutterstock.com)Ilustracija
Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike izjavio je u Danu uživo da su se kineske investicije u Srbiju ubrzale, a da su evropske investicije usporile, i to najviše zbog rata u Ukrajini. Međutim, situacija se na ekonomskom tržištu od prošle godine stabilizovala, i u toku ove godine su investicije EU pet puta veće od kineskih.

Podsetimo, ove godine kineske investicije u Srbiji za malo su se izjednačile sa investicijama iz Evropske unije. Da li je to loša vest za zapadne diplomate, kako piše londonski Tajms, šta kineske investicije čini privlačnim?

- Možemo reći da su kineske investicije ubrzane , a da su evropske investicije usporile. Postoji više razloga zbog toga. kada je u pitanju usporavanje EU investicija ključno je spomenti da je drugi kvartal prošle godine bio presudan. Radi se o ratu u Ukrajini i drugi kvartal je oslikao stanje na terenu, a to je da se EU našla u problemu, s obzirom da se na njenoj istočnoj granici otvorio novi front. Uhvatio ih je nepripremljene i počeo je da se stavlja fokus na pakete sankcija prema Rusiji - objašnjava Subotić.

Prema njegovim rečima, zbog toga je i ekonomija Evropske unije pretrpela izmene, dok je na tržištu zajednice evropskih naroda došlo do nepredvidivosti, pa je to rezultiralo smanjenjem investicija van njenih granica.

- Ipak, nakon drugog kvartala, taj trend je počeo da se vraća u normalu, tako da bih ja rekao da je to ključno objašnjenje zašto je EU 2022. godine doživela značajan pad u pogledu ukupnog udela u stranim investicijama u Srbiji - dodao je Subotić.

Otkriva i da nezvanična istraživanja pokazuju da je u prvom kvartalu ove godine Eropska unija uložila u našu zemlju 500 mil EUR, dok je Kina uložila 100 miliona.

Konstatuje da je Kina uvećala ulaganje u poslednjih nekoliko godina.

- Srbija je zbog Kosova 2008. godine pružila ruku Kini i stavila je među četiri svoja četiri svoja spoljnopolitička stuba ili prioriteta. To je pokazalo Kini da mogu na nas da računaju dugoročno. Imali smo i smenu vlasti, ali je naša politika prema Kini ostala ista - podsetio je Subotić.

Napominje da je kod kineskih investicija u Srbiji bitan i ekonomski aspekt, jer svaki njen projekat u Srbiji se odvija pod njihovim uslovima.

- Uslov je najčešće da dolaze kineski radnici, pa ih sad ima oko 30.000 kod nas. Oni vraćaju delimično taj profit u svoju zemlju i sva ta ruda koju izvlače, odnosno metal se prenosi u Kinu i prerađuje. Dakle, kod nas uzimaju samo sirovinu - naveo je sagovornik N1.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.