NavMenu

Bujanje turizma u Japanu donosi gubitke kreditnim kompanijama

Izvor: RTS Ponedeljak, 21.08.2023. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yury Zap/shutterstock.com)Ilustracija
Skokoviti rast broja stranih turista uopšte gledano je blagodet za ekonomiju, ali finansijske institucije u Japanu koje su posrednici u plaćanju kreditnim karticama upozoravaju da će zbog potrošnje koju ostvaruju stranci pretrpeti velike gubitke.

Ukidanje i poslednjih ograničenja u vezi sa kovidom prouzrokovalo je turističku eksploziju u Japanu, koji je u junu, uprkos činjenici da je u tom mesecu zemlja zahvaćena kišnom sezonom, posetilo više od dva miliona stranih turista.

Dalekoistočna carevina je pred početak epidemije u 2019. godini ostvarila istorijski rekord od 32 miliona stranih posetilaca i domaći stručnjaci procenjuju da bi već tokom ove godine mogao da bude ostvaren rezultat uporediv s tim brojem.

Pogotovo što je ranije ovog meseca u susednoj Narodnoj Republici Kini ukinuto ograničenje za grupne turističke posete više država među kojima i Japanu, koje je bilo jedna od mera koje je vlada u Pekingu sprovodila kako bi zauzdala širenje virusa u sopstvenoj zemlji.


Gubici japanskih kreditnih kompanija

Mada je jasno da veliki porast stranih turista izaziva negativne posledice kao što su gužve, preopterećenost javnog prevoza, problemi u vezi sa uklanjanjem smeća, pa i porast stanarina, možda se čini neobičnim to da u Zemlji izlazećeg sunca sada domaće finansijske institucije upozoravaju na opasnost od velikih gubitaka kao jednu od posledica potrošnje koju u njihovoj državi ostvaruju stranci.

Naime, japanske kreditne kompanije, čiji su osnivači krupne banke poput Micubiši UFJ i Sumitomo-Micui, procenjuju da će do kraja godine iskusiti gubitak od blizu 140 mil USD ako se nastavi rast broja stranih posetilaca.

Taj gubitak generiše provizija koje one kao japanski zastupnici plaćaju američkim kućama kao što su Viza i Masterkard i stranim bankama koje su izdale kreditne kartice tih brendova.

U Japanu domaće kreditne kompanije na svaku finansijsku transakciju izvršenu karticama u prodavnicama dobijaju proviziju od 1,9%, ali kada strani turisti izvrše plaćanje kreditnim karticama u njihovoj zemlji, dužne su da 1,8% iznosa proslede bankama u inostranstvu koje su te kartice izdale, te Vizi i Masterkardu ustupe još 0,8% tog iznosa.


Ima li rešenja?

To, dakle, znači da japanske kreditne kompanije kao što su UFJ Nikos ili Sumitomo-Micui kard svaki put kada neki stranac kupi robu ili uslugu u Japanu kreditnom karticom izdatom u inostranstvu beleže gubitak u visini od 0,7% uplaćenog iznosa.

S druge strane, kada se plaćanja vrše kreditnim karticama izdatim u Japanu, iste kompanije beleže dobitak od 0,2% uplaćene sume.

Japanski kreditne kompanije, otud, nesumnjivo priželjkuju promenu u međunarodnom sistemu provizija, te potajno navijaju za to da broj stranih turista koji posećuju njihovu zemlju ostane niži ili da posegnu za drugim vrstama plaćanja, kao što su gotovina i razne digitalne platforme.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.