NavMenu

Voće i povrće u Srbiji kontrolišu 134 inspektora, najavljeno zapošljavanje novih

Izvor: Beta Petak, 18.08.2023. 10:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anna Dickie/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora. Milosavljević je za RTS kazao da je u planu "zapošljavanje novih inspektora kako bi se pojačala fleksibilnost i mogućnost da se odgovori na sve zahteve".

- Trenutno ih je na terenu 134, a bezbednost hrane kontroliše se i digitalno, analizom rizika. Sa članicama Evropske unije delimo informacije o rizičnim pošiljkama - naveo je on.

U toku su analize breskvi vraćenih iz Hrvatske zbog prisustva pesticida hloropirifosa, koji je zabranjen u Evropskoj uniji i Srbiji od kraja prošle godine, ali se i dalje koristi.

Država je dozvolila interventan uvoz hloropirifosa, ali samo za zaštitu šećerne repe.

- Ako se ustanovi da je insekticid završio i u proizvodnji drugih kultura biće pokrenuta krivična odgovornost - rekao je Milosavljević.

Direktor Instituta za voćarstvo iz Čačka Darko Jevremović izjavio je da kada se pojedine aktivne materije povuku iz prometa i zabrane u određenim zemljama, one još postoje u zalihama koje treba da se potroše.

- Proizvođači to koriste, tako da nekada ne ispoštuju dozu, koncentraciju, optimalan rok primene i kada se urade analize iz njihovih voćnjaka dođe do takvih situacija - kazao je on.

Direktor Instituta za fizičku hemiju Stevan Blagojević je kazao da potrošači više neće da jedu male breskve ili šljive.

- Da bi to sve bilo idealno i lepo i da bude dosta, to sve mora da se štiti - od konzervanasa, preko pesticida, herbicida i tako smo došli u situaciju da je pre 15 godina počela malo da se gubi kontrola i da se uvode vrlo strogi propisi - rekao je direktor Instituta za fizičku hemiju Stevan Blagojević.

On je dodao da su mnogi pesticidi stavljeni van upotrebe.

Kako je preneo RTS, stručnjaci zbog toga rešenje vide u obukama za poljoprivrednike, propisane zakonom 2019. godine, ali odložene zbog korone.

Procena je da je potrebno da oko 200.000 poljoprivrednika prođe obuku.

Iz Ministarstva poljoprivrede očekuju da se do kraja godine usvoji pravilnik o tome.

Angažovane su naučne institucije i poljoprivredne službe da što pre obuče veliki broj ljudi, da dobiju sertifikat koji će da im služi kao ulaznica, onosno dozvola za kupovinu sredstava za zaštitu bilja.

U protekloj godini je sa granica u Srbiju zbog neispravnosti vraćeno 40 pošiljki hrane, preneo je RTS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.