NavMenu

Air Serbia vraća državi 20 mil EUR zbog dobrih poslovnih rezultata

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.08.2023. 15:08
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/EQRoy)
Zbog dobrog finansijskog rezultata koji su ostvarili u prethodnom preriodu, kompanija Air Serbia je saopštila da je odlučila da tokom ove godine Republici Srbiji uplati 20 mil EUR, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.

- Air Serbia se i ovim putem zahvaljuje Vladi Republike Srbije na podršci i ističe da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze preuzete Ugovorom o dokapitalizaciji - piše u saopštenju.

Podsetimo, Republika Srbija je sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne aviokompanije u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom Covid 19.

Iz kompanije dodaju da su u prvih šest meseci 2023. godine, postigli rekordne rezultate za više parametara.
Samo u prva dva kvartala tekuće godine, srpska nacionalna avio-kompanija je prevezla oko 1,7 miliona putnika, što je za 87% više nego prošle godine, odnosno za 59% više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

- U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Er Srbije je oko 50%, odnosno jedna polovina. Samo u junu, tržišni udeo putnika Er Srbije na beogradskom aerodromu bio je 55% - ističu iz kompanije.

Air Serbia je u prvoj polovini godine obavila ukupno 19.181 let, što je 63% više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38% više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

- Kao efekat dobrog operativnog poslovanja, zabeležen je i rekordan finansijski rezultat. Srpska nacionalna avio-kompanija je, prema preliminarnim finansijskim izveštajima, u prvih pola godine zabeležila profit od 22,4 mil EUR, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu - navode.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Finansije

Gubici Elektrodistribucije Srbije u 2023. bili milijardu dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) je prošle godine imala rekrodnu dobit 114,3 milijardi dinara, ali preduzeće koje se bavi distribucijm struje potrošačima, Elektrodistribucija Srbije (EDS) ne može se pohvaliti da je bilo uspešno, piše Danas. Prema finansijskim izveštajima objavljenim na APR-u, Elektrodistribucija je zabeležila gubitak od milijardu dinara ili skoro devet miliona evra. Prethodne, 2022. godine dobit EDS-a je iznosila 250

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.