NavMenu

Stadion Lugovi sve bliži prodaji - Na atraktivnoj parceli u Budvi već ucrtane dve kule sa stanovima za tržište

Izvor: Vijesti Sreda, 09.08.2023. 16:29
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Stadion Lugovi na ulazu u Budvu sve je bliži prodaji, kako bi se namirili brojni dužnici koje je za sobom ostavio posrnuli Fudbalski klub Mogren, a na Opštini je da pred sudom nastavi pravnu bitku kako bi osporila rješenja javnih izvršitelja.

U zakonitost tih rješenja izvršitelja koji su donijeli odluke o prodaji najatraktivnijeg komada zemlje na pjeni od mora, Ministarstvo pravde neće da se miješa.

To su iz vladinog resora jasno poručili Opštini Budva i uputili je da pravnu bitku nastavi pred sudom.

- Ministarstvo pravde nije nadležno da vrši ocjenu zakonitosti odluka javnih izvršitelja kao ni odluka drugih organa, već se isključivo iste mogu osporavati pred nadležnim sudom - piše u odgovoru Direkcija za pravosudni nadzor Ministarstva pravde u koji su Vijesti imale uvid, a koji je dostavljen Sekretarijatu za zaštitu imovine Opštine Budva.

Taj sekretarijat podnio je ukupno 17 pritužbi Pravosudnoj inspekciji Ministarstva pravde, na rad i rješenja koja su u proteklih pet godina donosili javni izvršitelji, a kojim je tražena prodaja parcele od 2.500 kvadrata na Lugovima, jedino preostaloj imovini ugašenog fudbalskog kluba Mogren.

Parcela, čija se vrijednost na tržištu mjeri milionima eura, vlasništvo je Opštine Budva, ali spletom okolnosti ostala je uknjižena na FK Mogren, koji je takođe bio u stoodstotnom vlasništvu lokalne uprave.

Iako je na zemlji u katastru izvršena promjena i ne piše da je riječ o svojini nekadašnjeg crnogorskog pravaka u fudbalu, već da je u pitanju korišćenje, nekoliko javnih izvršitelja donijelo je rješenja o izvršenju, odnosno naložilo da se izvrši prodaja kako bi se isplatili povjerioci, koji godinama čekaju u redu.

Prodaja svakako odgovora i onima koji bi se za "male pare" domogli ovako vrijedne lokacije, imajući u vidu da su na parceli ucrtane dvije kule sa stanovima za tržište.

- Nakon svega utvrđenog, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je Opština Budva kao treće lice podnosila prigovore nadležnom osnovnom sudu u Kotoru na odluke javnog izvršitelja, kao i da je Privredni sud odlučivao po prigovorima koje su podnosili izvršni povjerioci protiv odluka javnog izvršitelja o odlaganju, te imajući u vidu nadležnost Ministarstva pravde, nalazimo da u kontrolisanim predmetima izvršenja u dosadašnjim radnjama javnog izvršitelja, nema mjesta za preduzimanje radnji od strane Ministasrtva pravde u okviru svojih zakonom određenih nadležnosti - piše u dopisu vladinog resora.

Opština je u pritužbi navela da su javni izvršitelji, donoseći rješenje o izvršenju po predlogu povjerilaca, radi naplate novčanih potraživanje prodajom nepokretnosti, parcele od 2.535 kvadrata upisane sa pravom korišćenja na izvršnog dužnika FK Mogren, grubo prekršili odredbe Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, Zakona o parničnom postupku i Etički kodeks javnih izvršitelja.

- Izvršni dužnik - FK Mogren je brisan iz registra sportskih organizacija rješenjem od 27. juna 2016. godine Uprave za mlade i sport, protiv čega nije podnijeta žalba niti vođen upravni spor, tako da je rješenje pravosnažno. Danom donošenja rješenja FK Mogren je prestao da postoji i izgubio je stranačku i parničnu sposobnost - naveo je u dopisu Pravosudnoj inspekciji, u koji su Vijesti imale uvid, sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Objasnio je i da su javni izvršitelji sproveli radnje nakon dvije i više godina od kada je FK Mogren izgubio stranačku i parničnu sposobnost.

Parcela na koju je usmjereno izvršenje, kako je naveo, po svojoj namjeni je zelena površina - livada prve klase i nalazi se u samom centru grada, odnosno, radi se o površini za rekreaciju, sportskom objektu - gradskom stadionu.


Fudbaleri zaprijetili krivičnim prijavama

Ukoliko predstavnici opštine Budva i dalje budu vršili nezakoniti uticaj na javnog izvršitelja i sprečavali naplatu potraživanja od Fudbalskog kluba Mogren, povjerilac Marko Đurović i drugi će protiv njih pokrenuti odgovarajuće krivične postupke.

To je ranije Vijestima kazao advokat Aleksandar Kovačević koji zastupa Đurovića, bivšeg fudbalera koji godinama pokušava da naplati dugovanje od tog posrnulog fudbalskog kluba.

Više od deset povjerilaca, koji potražuju gotovo million eura, traže da se naplata potraživanja izvrši prodajom parcele od 2.500 kvadrata, dijela stadiona Lugovi na ulasku u Budvu, koja je uknjižena na nekadašnjeg prvaka Crne Gore.

Kovačević je Vijestima dostavio i presude Privrednog suda, ali i podgoričkog Osnovnog suda, koje se odnose na prinudne naplate prema fudbalskom klubu.

- Iz navedenih rješenja jasno se vidi da će javni izvršitelj morati pristupiti prodaji katastarskih parcela na kojima je bila planirana izgradnja stadiona za FK Mogren - istakao je Kovačević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.