NavMenu

U planu otvaranje Kuće crnogorskih proizvoda - Prvi objekat u Podgorici, CG prepoznata po vinu, pršuti, siru, rakiji, maslinama i maslinovom ulju

Izvor: eKapija Utorak, 08.08.2023. 16:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Petar Lazarevic)Ilustracija
Crna Gora mora više raditi na brendiranju i promociji domaćih proizvoda, a jedan od načina je i razvoj koncepta Kuće crnogorskih proizvoda. Prvi objekat najvjerovatnije će biti otvoren u Podgorici, a ostavljena je mogućnost i da se tokom ljetnje i zimske turističke sezone otvore pop-up objekati u razvijenim turističkim mjestima. Kao top pet proizvoda koji predstavljaju Crnu Goru izdvojili su se vino, pršuta, sir, rakija, masline i maslonovo ulje.

U cilju razmatranja potrebe za otvaranjem ovog objekta, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je sprovelo analizu u saradnji sa Programom ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Cilj Studije bio je da se utvrdi izvodljivost implementacije i mogući pravci razvoja ovog koncepta, a u skladu sa obavezom predviđenom Akcionim planom za 2022. godinu Strategije razvoja nacionalnog brenda 2022-2026.

Kako je navedeno u studiji koju je uradila firma E3 Consulting, analizom dobrih primjera iz prakse kao uspješan način predstavljanja i promovisanja zemlje, ali i obezbjeđenja plasmana domaćih proizvoda, izdvojio se koncept otvaranja prepoznatljivih objekata, koji bi predstavljali "državu u malom", kako u zemlji porijekla proizvoda tako i u regionu, ali i šire, te bi takav objekat predstavljao promotivnu i prodajnu sponu između države i međunarodnog tržišta, u kojoj bi bili zastupljeni domaći, tradicionalni, proizvodi - prehrambeni, kozmetički, tekstilni, proizvodi kreativnih industrija i slično.

Uspostavljanjem unificiranog koncepta objekata, uvažavajući tradicionalnu arhitekturu, pod okriljem nacionalnog brenda, na različitim lokacijama omogućilo bi se slanje sinhronizovane poruke i isticanje crnogorskih vrijednosti stavljajući u prvi plan crnogorske proizvode. Objekti bi imali trgovinsko-uslužnu, ali i promotivnu funkciju, kako bi se omogućila bolja vidljivost i bolji plasman crnogorskih proizvoda. Na ovaj način dao bi se doprinos boljem plasmanu domaćih proizvoda, prije svega malih poljoprivrednih proizvođača, ali i boljoj promociji Crne Gore.

Kao primjer pozitivne prakse ukazano je na koncept Hercegovačke kuće (Herzeg house) koja je razvijena 2017. godine koja u svom asortimanu ima preko 1000 artikala, koji se prodaju u tri objekta (Trebinje, Banja Luka i Istočno Sarajevo), dok je u pripremi za otvaranje objekat u Beogradu. Pored lokalnih proizvođača, prilika da izlažu i prodaju u Hercegovačkoj kući u Trebinju, pružena je i proizvođačima iz ostalih opština istočne Hercegovine.


Kuća crnogroskih proizvoda

Kada je riječ o uspostavljanju Kuće crnogorskih proizvoda, predloženo je da se prvi ovakav objekat otvori u Crnoj Gori. Kao najbolji model identifikovan je model javno-privatnog partnerstva, a predlog je i da se otvori fizička prodavnica uz pokretanje onlajn prodaje u određenoj fazi razvoja.

- Ovaj tip prodavnice je izabran iz razloga što ima najveći potencijal izražavanja i promocije nacionalnog brenda i identiteta, upravo zbog mogućnosti potencijalnih kupaca da svim čulima dožive ambijent prodavnice, jer ju je moguće adekvatno urediti da komunicira vrijednosti nacionalnog brenda i doprinese željenom pozicioniranju, vide i opipaju proizvode u ponudi i dobiju dodatnu asistenciju prodajnog osoblja - pojašnjeno je.

Takođe, kao najbolja opcija predlaže se tradicionalni maloprodajni objekat. Prva prodavnica, kako je predloženo, treba da se otvori u Podgorici, pri čemu je kao bliža lokacija određen uži centar grada ili Stara Varoš. Predviđeno je i otvaranje pop-up objekata tokom ljetnje i zimske turističke sezone u razvijenim turističkim mjestima, za šta je prethodno neophodno obaviti konsultacije sa lokalnim turističkim organizacijama u cilju razmatranja načina buduće saradnje.

Asortiman Kuće crnogorskih proizvoda treba da bude zasnovan na kombinaciji tradicionalnih crnogorskih prehrambenih proizvoda i pića, proizvoda kreativnih industrija, dizajna i drugih specifičnih proizvoda kao što su kozmetika i prirodni proizvodi.

(Foto: hxdyl/shutterstock.com)

Istraživanje

Studijom koja je urađena nastojalo se doći do podataka o zastupljenosti crnogorskih proizvoda na regionalnom tržištu, odnosno preferencijama inostrane javnosti, kako bi se utvrdila zainteresovanost za kupovinu crnogorskih proizvoda.

Istraživanje je pokazalo da su najvažniji kriterijumi za odluku o kupovini stranih gostiju pouzdan i provjeren kvalitet 4,25%, sastav proizvoda 4,11%, dok su im manje važni kriterijumi strano porijeklo proizvoda 2,43%, reklama za proizvod 2,54% i da je proizvod na akciji 2,87%. Cijena proizvoda je za više od polovine ispitanika donekle važna 51,9%, a za samo 14,8% ispitanika veoma važna kada je u pitanju odluka o kupovini.

- Generalno posmatrano, prilikom kupovine proizvoda robe široke potrošnje tokom boravka u Crnoj Gori, najveći broj ispitanika 65% radije bira proizvode crnogorskih marki, dok za 33% ispitanika nije važno porijeklo proizvoda prilikom kupovine. Samo 2% ispitanika radije bira proizvode marki iz uvoza pri kupovini, a više od polovine ispitanika 64% prilikom izbora proizvoda radije kupuje proizvod proizveden na tradicionalan način u odnosu na one industrijske proizvode, dok trećina ispitanika 36% podjednako kupuje industrijske proizvode kao i one koji su proizvedeni na tradicionalan način - pokazalo je istraživanje.

Analiza pokazuje da su povoljnije cijene domaćih proizvoda u odnosu na proizvode iz uvoza, dostupnost proizvoda u trgovinama, kao i ukoliko bi proizvodi imali neku prepoznatljivu oznaku iz Crne Gore, faktori koji bi pozitivno uticali i naveli inostrane posjetioce da više kupuju crnogorske proizvode tokom svog boravka u Crnoj Gori.

- Analiza top 5 proizvoda koji predstavljaju najbolje iz Crne Gore je pokazala da inostrano stanovništvo, kao i domaće, prepoznaje prehrambene proizvode kao najznačajnije proizvode koji predstavljaju Crnu Goru. S tim u vezi prepoznato je nešto više od 13 proizvoda, a u top 5 su se našli vino, pršuta, sir, rakija, masline i maslinovo ulje - rezultati su istraživanja.

Na kraju, istraživanje je pokazalo da postoji zainteresovanost i spremnost ispitanika koji su posjetili/boravili u Crnoj Gori da bi rado kupili tipične crnogorske proizvode kao suvenir.

- U najvećem broju su prepoznali crnogorske proizvode kao što su vino, pršuta, rakija, vino Plantaže, masline i maslinovo ulje, med, gusle, crnogorsku kapu, koje bi kupili kao suvenir iz Crne Gore - navodi se.

(Foto: Media Biro)

Crnogorski proizvodi u regionu

Kada je riječ o prisustvu na tržištima regiona, najzastupljeniji i najtraženiji crnogorski prehrambeni proizvodi u Srbiji su pršuta, Nikšićko pivo, vino Plantaže, kao i zamrznuta riba proizvođača Zeta fish.

- Trenutni godišnji plasman pršute na tržištu Srbije iznosi oko 100.000 tona, prema podacima kojima raspolaže Domaća trgovina. Među problemima plasmana domaćih proizvoda izdvaja se ograničen proizvodni kapacitet crnogorskih proizvođača - navedeno je.

Kada govorimo o Bosni i Hercegovini (BiH), crnogorski proizvodi na ovom tržištu nisu baš zastupljeni, naročito u Federaciji Bosne i Hercegovine. Izuzetak su 13. jul Plantaže, koji se, u okviru svoje cjenovne kategorije, nalazi u top tri proizvođača vina na ovom tržištu.

- Nikšićko pivo je prisutno u Republici Srpskoj, dok ga na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine gotovo nema. Mesna industrija Goranović sa suhomesnatim proizvodima, je solidno zastupljena na tržištu, dok je firma Franca uspjela da se probije na tržište BiH sa konzerviranim proizvodima, ali je nastup slabo promotivno praćen – pokazuje istraživanje.

Na ovom tržištu je takođe zastupljen Falcon proizvođač krem namaza, koji sa godišnjom prodajom oko šest tona u BiH ima značajno tržišno učešće, međutim ima jaku kunkurenciju - Takovo, Podravku i Nutelu.

Shodno desk analizi o izvozu crnogorskih proizvoda na regionalna tržišta, tačnije na tržišta Srbije, Albanije i Bosna i Hercegovina, na osnovu podataka koje objavljuje UN COMTRADE, može se zaključiti na tržište Srbije Crna Gora iz kategorije prehrambenih proizvoda najviše izvozi vino od svježeg grožđa, ojačana vina i mošt od grožđa čija je fermentacija zaustavljena i šunke, plećke i pripadajuće proizvode, kao i svinjsko meso, dok iz domena kreativnih industrija dominiraju novine, časopisi i periodična izdanja, a iz kategorije kozmetičkih parfemi i toaletna voda.

- Na tržište Bosne i Hercegovine Crna Gora iz kategorije prehrambenih proizvoda najviše izvozi vino i kobasice, dok iz domena kreativnih industrija dominiraju tepisi i ostali podni pokrivači, knjige i brošure. Kada govorimo o Albaniji, najviše izvozimo pivo i vino iz kategorije prehrambenih proizvoda, dok su iz domena kreativnih industrija najzastupljeniji, kao i u slučaju Bosne i Hercegovine, tepisi, knjige i brošure - stoji u analizi.

Nosilac aktivnosti otvaranja prve Kuće crnogorskih proizvoda je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, dok su potencijalni partneri na projektu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo kulture, Privredna komora Crne Gore i Nacionalna turistička organizacija. Imajući u vidu da funkcionisanje ,Kuće crnogorskih proizvoda mora biti praćen sa institucionalnog nivoa predlog je da se osnuje koordinaciono tijelo/odbor, koji bi činili predstavnici ovih institucija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.