NavMenu

Domaći sertifikati o hrani biće priznati u svetu - EU pomaže igradnju sistema referentnih laboratorija

Izvor: eKapija Sreda, 18.05.2011. 16:25
Komentari
Podeli

Tokom narednih dvadeset i četiri meseca partneri iz Danske i Holandije pomoći će Srbiji da uspostavi i osposobi za rad mrežu nacioalnih referentnih laboratorija u lancu proizvodnje hrane. Naziv ovog tvining projekta, koji finansira Evropska unije je "Izgradnja kapaciteta u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije".

Tim povodom na novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu održana je konferencija na kojoj su učestovali i republički ministar poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva Dušan Petrović, i šef delegacije Evropske unije u našoj zemlji Vensan Dežer, Metju Kjul Nilsen, amabasadorka Kraljevine Danska i Čird Hukstra, zamenik ambasadora Kraljevine Holandije, i Zoran Mićovoć, direktor Uprave za veterinu u republičkom Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Cilj ovog projekta je pomoć Direkciji za nacionalne referentne laboratorije da uspostavi integrisani i međunarodno priznat sistem pod centralnom upravom i kontrolom kako bi se obezbedila kontrola bezbezbednosti hrane na nacionalnom i međunarodnom nivou. Govoreći povodom ovog projekta ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da će ovoj projekat doprineti opštem uspostavljanju reda u našoj zemlji.

- Samo ako budemo svi efikasni, od države, preko prehrambene industrije do poljoprivrednog proizvođača, ako budemo smanjili troškove, mi možemo da živimo bolje. Sa druge strane uvođenje veće mere reda, predvidljivosti, sigurnosti, jeste druga komponenta koja će naše živote učiniti boljim – istakao je između ostalog ministar Petrović.

Šef delegacije Evropske unije u našoj zemlji Vensan Dežer ukazuje da će, prema evropskim pravilima uspostavljen sistem kontole kvaliteta i bezbednosti hrane Nacionalnim referentnim laboratorijama omogućiti izdavanje međunarodno priznatih sertifikata što će olakšati i pospešiti izvoz. Zato se ova konferencija i dešava na 78. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

- Ovu konferenciju ne održavamo slučajno tokom Međunarodnog poljoprivrednog sajma, jer je isti cilj projekta i samog sajma – kvalitetna i zdrava hrana – rekao je Dežer.

Dežer je podsetio da poljoprivredni i prehrambeni proizvodi Srbije imaju spoljnotrgovinski sufit od 700 mil EUR, a da bi on mogao biti zantno veći ako bismo domaću sirovinu u većem obimu prerađivali i proizvode višeg stgepena finalizacije izvozili. Stoga će za sve biti koristan rad nacionalnih referentnih laboratorija u čiju opremu je Evropska unija već investirala 74 mil EUR. A sam projekat obuke kadrova i upravljačke strukture ovih laboratorija, o kome sa na Novosadskom sajmu govorilo, košta 1,5 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.