NavMenu

Virtuelna realnost otkriva Milansku katedralu na sasvim nov način

Izvor: RTS Sreda, 26.07.2023. 13:50
Komentari
Podeli
(Foto: Ouael Ben Salah/Unsplash)
Milanska katedrala, gotička bogomolja koja je simbol grada i najveća katedrala u Italiji koju svake godine posećuju milioni turista, od kraja ovog meseca za sve posetioce uvodi i mogućnost posete putem virtualne realnosti.

Izgradnja Milanske katedrale započeta je 1386. a završena 1965. godine. Arhitekta Nikola de Bonaventura dao joj je taj inicijalni gotički izgled, a kroz petvekovnu izgradnju mnoštvo arhitekata, umetnika i skulptora dali su joj svoj pečat.

Jedna od najvećih katoličkih crkava na svetu, na svojih 11.700 m2, može da primi više od 40.000 ljudi, a godišnje je poseti više od dva i po miliona turista. Njima se nudi mnoštvo mogućnosti za posetu ovom fantastičnom zdanju, a od kraja ovog meseca, ko to bude želeo, moći će i da preko virtualne realnosti otkrije katedralu i upozna se sa njenom istorijom na jedan sasvim drugačiji način.

- Ova inicijativa predstavlja duh ovog grada, Milana, koji neguje svoju tradiciju, ali istovremeno se ne plaši ni budućnosti, ni tehnološke revolucije. Virtualna realnost i veštačka inteligencija će na vrlo značajan način promeniti naše društvo. Mi možemo da se plašimo ove promene, ili da ih osuđujemo i da se protivimo njihovom ulasku u naše živote, ali i da ih prihvatimo, kao što smo mi ovde u Duomu odlučili - naglašava Ferućo Resta, profesor na Politehničkom fakultetu u Milanu i savetnik "Venerande Fabrike del Duomo".

- Zahvaljujući ovim pametnim naočarima, mi možemo da vidimo nekoliko različitih stvari unutar Duoma. Ukupno 12 koje smo odabrali i koje se kreću od arheološkog dela, gde putem ovih naočara možete da vidite kako je to izgledalo u prošlosti. Zatim orgulje, koje su najveće orgulje u Italiji. Onda možete da se okrenete ka prozorima i videćete animaciju nekih scena koje se mogu na njima videti. Onda možete na samom ulasku u katedralu da vidite meridijanu, koju posetioci često ni ne primete, a zahvaljujući ovim naočarima možete videti snop svetla koji ulazi i osvetljava unutrašnjost katedrale - objašnjava Emanuele Kalioni, koordinator digitalnih aktivnosti Milanske katedrale.

Pored ovih pametnih naučara, koji putem proširene stvarnosti daju formu slikama, posetiocima se nudi i virtualno istraživanje kamenoloma Kandoljija odakle potiče mermer koji se koristio za izgradnju katedrale. Preko specijalnih vizira posetioci će moći da vide Valdosolu, gde se nalazi kamenolom, te da aktivno učestvuju u vađenju mermera, a moći će i da prošetaju platformom, koja se nekada koristila za rukovanje blokovima, na visini od preko 20 metara.

- Ovakvi tipovi naočara su do sada omogućavali da budete gledaoci unutar drugačije realnosti. Dakle, ulazili smo u drugi svet, ali nismo mogli baš da se krećemo po tom svetu. Sada imamo ove nove naočare, koje nam omogućavaju i pokrete tela, što nam omogućava da doživimo kompletno iskustvo. Dakle, nismo više samo gledaoci, već i protagonisti - naglašava Lorenco Kapanari, izvršni direktor kompanije Another Reality.

Ovaj obilazak turistima je moguć na engleskom jeziku, a od 28. jula na španskom i nemačkom. Na ovaj način posetioci mogu da vide i detalje, koje inače ne bi zapazili, te da prošetaju istorijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.