NavMenu

Kamate ponovo rastu, ali to nije kraj - Kako da spasete ušteđevinu

Izvor: RTS Četvrtak, 13.07.2023. 07:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Od nižih kamata, bar za sada, nema ništa. Posle kratkotrajne pauze u junu, američki Fed ponovo podiže kamatu za 0,25%. To nije kraj, jer potezi Odbora guvernera ukazuju da će se politika podizanja kamatnih stopa nastaviti i u sledećoj godini. Ekonomisti ocenjuju - plaća se cena loše procene da će inflacija biti privremena i ignorisanja suštinskog uzroka, a to je nekontrolisano štampanje para u Americi i Evrozoni.

Kaže se da je inflacija bolest, a lek je povećanje ključne kamatne stope. Ali kao i kod svakog leka, kada se predugo koristi, pacijent više ne raguje na terapiju.

- Lažna verovanja, moram taj srpski izraz da upotrebim, da će inflacija brzo da bude suzbijena su potpuno van profesionalne ravni jer jednostavno nema argumenta koji bi na to ukazao sem brutalnih monetarnih restrikcija koje opet, sa druge strane, nisu moguće, zaključujem, jer bi to izazvalo talas bankrotstava koji su se zaduživali, po negativnoj kamatnoj stopi - kaže Đorđe Đukić sa Ekonomskog fakulteta.

Analitičari Bundes banke tvrde da se pre 2025. godine inflacija neće vratiti na ciljani nivo od 2%.


Šta sa ušteđevinom

A gde je mesto pod suncem građana da spasu ušteđevinu od inflacije? Samo u proteklih godinu dana oni koji su je čuvali u slamarici izgubili su 10% vrednosti.

- Preporuka za ulaganje u investiciono zlato je ulaganje na duži vremenski period i sačuvaćemo verovatno kupovnu moć koju smo imali u trenutku kada smo to zlato kupili. Možda i neku malu dodatnu zaradu - kaže Branislav Jorgić, broker.

Ipak, uprkos negativnoj realnoj kamatnoj stopi, građani Srbije najradije pokušavaju da sačuvaju novac štednjom u banci, tako se u srpskim bankama na štednji sakupilo oko 14 mlrd EUR.

- Ako se uloži u investiciono zlato to je dobro za investitora ali na nekom društvenom nivou to nije dobro jer je to umrtvljeni kapital. Kao što je umrtvljen kapital kada uđe u nekretnine... Vi imate poslovne mogućnosti, imate projekte, koji su od značaja za ovu zemlju a mi ih obično finansiramo na kreditnim izvorima - ističe Dejan Erić sa Beogradske bankarske akademije.


Kada se očekuje pad kamatnih stopa

Stručnjaci su saglasni da pad kamatnih stopa ne treba očekivati pre nego što se monetarna politika uskladi sa realnim privrednim rastom.

Zbog toga je i koncept ciljane inflacije pod lupom preispitivanja, a Evropska centralna banka pred ozbiljnim poslom sređivanja nereda u monetarnoj politici.

Moćne privrede kao što je nemačka su u službenoj recesiji, a to će uticati i na zemlje koje ekonomski sarađuju sa Nemačkom, među kojima je i Srbija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.