NavMenu

U planu širenje arheološkog nalazišta Belo brdo radi transformacije u naučni i turistički centar

Izvor: eKapija Petak, 07.07.2023. 08:56
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Baloncici)
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izložilo je na javanu prezentaciju izmene i dopune prostornog plana područja posebne namene arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči.

Poseban cilj izrade Izmena i dopuna Prostornog plana je transformacija arheološkog lokaliteta u naučno, socijalno, kulturno i ekonomski održiv i turistički atraktivan prostor uz unapređenje i zaštitu predela i pejzažnih vrednosti.

Izmenom i dopunom Prostornog plana definisane su lokacije za naučno istraživački centar, centar za posetioce (vizitorski centar), arheo park u kojem će posetioci moći aktivno da učestvuju u okviru stalne postavke na otvorenom, razvoj prateće turističke infrastrukture u funkciji logistike samog lokaliteta i planiranje novih saobraćajnih i infrastrukturnih površina, u svemu u skladu sa rezultatima međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa uređenja Arheološkog parka Belo brdo, koji je sproveden tokom 2022. godine.

Površina obuhvaćena prostornim planom iznosi 115,5 ha.

Izmenom i dopunom Prostornog plana proširen je osnovni obuhvat za deo regulacije reke Bolečice i deo priobalnog zemljišta do skelskog prelaza "Vinča", u površini od 2,7 ha.

Arheološko nalazište "Belo brdo" je locirano u mestu Vinča na obali Dunava. Na oko 350 m nizvodno od nalazišta je ušće reke Bolečice u Dunav.

Turistička ponuda, kako se navodu udokumentu, nije prilagođena za pružanje usluga posetiocima iz sfere kulturnog turizma. Na području naselja nema kategorisanih smeštajnih objekata. Takođe turistička ponuda se odnosi na jednodnevne izlete uz mogućnost prezentacija na samom lokalitetu.

Naručilac izrade plana je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, dok je nosilac izrade plana Ministarstvo građevinarstva, saobrćaja i infrastrukture, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda.


Centar za posetioce planiran je sa otvorenim i zatvorenim delom. Jednospratni objekat na 1,700 m2 podrazumeva sve prostore namenjene za prihvat turista, kao i prostore za rad zaposlenih u centru, infocentar, prostorije za prezentaciju i predavanja, suvenirnice, kafeterije i prateće sadržaje (toaleti, prostori za odlaganje stvari..). Naučno-istraživački centar neolita, kao treća celina budućeg arheološkog parka, planiran je na prostoru na kojem se trenutno nalazi objekat stare osnovne škole koja nije u funkciji, dok se četvrta celina, arheo park, planira kao uređena zelena površina koja posetiocima obezbeđuje pešački i biciklistički pristup do Centra za posetioce i celokupnog Arheološkog parka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.