NavMenu

Šta donosi Uputstvo za pripremu državnog budžeta za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu?

Izvor: Beta Petak, 07.07.2023. 08:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/TexBr)Ilustracija
Fiskalni deficit u budžetu za 2024. planiran je na 2,2% bruto domaćeg proizvoda (BDP), a projektovani rashodi po osnovu kamata za predstojeću godinu iznose 182,9 milijardi dinara (1,56 mlrd EUR), navodi se u Uputstvu za pripremu državnog budžeta za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu koje je donelo Ministarstvo finansija.

U istom dokumentu, kako je prenela Nova ekonomija, predviđa se i postepeno smanjenje deficita do 2026. godine (na 1,5 odsto BDP-a) i pad javnog duga ispod 52% BDP-a.

- Ciljevi fiskalne politike u narednom srednjoročnom periodu biće obezbeđenje stabilne pozicije javnih finansija i opadajuća putanja javnog duga. Smanjenje učešća duga je usko vezano za snižavanje deficita kao glavnog faktora zaduživanja - navodi se u smernicama za pripremu budžeta.

Dodaje se da je iznos za plate koje se isplaćuje iz državnog budžeta zadržan na nivou planiranog za 2023. godinu, a "eventualna korekcija iznosa" biće ustanovljena u toku budžetske procedure, na osnovu revidirane Fiskalne strategije.

Isto čeka i potencijalnu promenu parametara za planiranje rashoda za zaposlene, procene potrebnih iznosa za rashode za zaposlene za 2024. godinu, kao i podataka dostupnih kroz informacioni sistem za centralizovan obračun primanja u javnom sektoru.

Nenamenski transferi lokalnim samoupravama planirani su za 2024. u iznosu od 33,3 milijarde dinara.

U okviru transfera drugim nivoima vlasti planira se i transfer za plate zaposlenih u osnovnom i višem i univerzitetskom obrazovanju i kulturi na teritoriji AP Vojvodine.

U Ministarstvu kulture sadržan je iznos za realizaciju projekta "Prestonica kulture Srbije", a kod Ministarstva informisanja i telekomunikacija sredstva za namenski transfer za finansiranje osnovne delatnosti Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine, a sredstva za ove namene treba planirati ukoliko se stekne pravni osnov izmenom Zakona o javnim medijskim servisima, piše u Uputstvu.

Dotacije Nacionalnoj službi za zapošljavanje planirane su u ukupnom iznosu od tri milijarde dinara.

Dotacije Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje planirane su u ukupnom iznosu od oko 250 milijardi dinara, a Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje 63,80 milijardi dinara.

Rizici koji su uzeti u obzir prilikom planiranja fiskalnog okvira za 2023. godinu i dalje su prisutni, sa delimično izmenjenim uticajem, piše u smernicama za planiranje budžeta.

- Tokom prvog tromesečja ekonomska aktivnost je generalno u planiranim okvirima, te nije došlo do revizije stope realnog rasta BDP. Uporedo sa stabilizacijom proizvodnje struje, smanjila se očekivana potreba za intervencijom države na ovom polju - piše u Uputstvu priprema za budžet 2024.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.