NavMenu

Vlasnik knjaževačke fabrike Falc East ispunilo zahteve radnika, u ponedeljak počinju da rade

Izvor: Beta Subota, 17.06.2023. 14:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Vlasnik knjaževačke fabrike obuće Falc East, italijanska multinacionalna kompanija Falc, ispunila je skoro sve zahteve radnika, koji su u štrajku od 2. juna, pa će se na posao vratiti u ponedeljak, 19. juna.

Predsednik sindikata Sloga, koji je predvodio štrajk, Uroš Savić, rekao je za Betu da je vlasnik fabrike u Knjaževcu, pristao da poveća zarade za 10%.

- Ispunjen je i zahtev da se nadoknada za topli obrok sa 150 poveća na 200 dinara, a o zahtevu za povećanje stimulacije za redovno dolaženje na posao naknadno će se pregovarati - rekao je Savić.

Radnici su, kako je rekao, tražili da se ta naknada sa 2.000 poveća na 5.000, a vlasnik fabrike je obećao da će se, ako se završi sezona u roku, razgovarati o iznosu njenog povećanja.

Savić je rekao da je kompanija odobrila radnicima i pozajmicu od 20.000 dinara jer će im se plata smanjiti, kako predviđaju propisi za period u kome su štrajkovali. Pozajmica je odobrena na pet meseci.

Iznos zarade sa prihvaćenim povećanjima računaće se od dana povratka na posao, odnosno od 19. juna.

Štrajk je počeo 2. juna, poslovodsto je pre nekoliko dana ponudilo delimično ispunjenje zahteva, ali radnici nisu prihvatili, nakon čega je kompanija pokušala da preseli mašine i nastavi proizvodnju u pogonu u Rumi.

Takva odluka je, međutim radikalizovala štrajk, pa su radnici traktorima blokirali izlaze iz fabrike. Zahtevi su, posle novih pregovora, ispunjeni juče, popodne.

Od 1.000 radnika u fabrici u štrajku je učestvovalo oko 800, a radilo je stotinak dok su ostali bili odsutni iz više razloga.

Savić je rekao da je prosečna plata u fabrici oko 50.000 dinara, ali da je taj iznos visoka inflacija obezvredila.

Italijanska firma Falc kupila je 2004. nekadašnju knjaževačku fabriku obuće Leda, bez subvencija države i nastavila proizvodnju obuće. Pogon u Rumi je bio deo fabrike za proizvodnju obuće Fruška Gora i sa 300 zaposlenih je integrisan u knjaževačku fabriku Falc East, kao i fabrika Toza u Zrenjaninu.

Radnici iz Knjaževca proizvode obuću za marke Gucci i Burberry koje su na tržištu izuzetno skupe. U fabrici u Knjaževcu radnici su prvi put protestovali 2017., a posle štrajka upozorenja počeli su pregovori i potpisan je kolektivni ugovor.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.