NavMenu

Kompanije iz EU najveći investitori u Srbiji

Izvor: RTS Sreda, 10.05.2023. 08:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Geralt)Ilustracija
U proteklih godinu dana Srbija je ostvarila rekordan nivo stranih direktnih investicija - više od 4 mlrd EUR. Prema podacima Narodne banke Srbije za devet meseci 2022. trećina investicija došle su iz Evropske unije. Tokom proteklih deset godina kompanije iz Evropske unije sa 68% vodeći su investitori u Srbiji.

Unele su moderne tehnologije efikasnost i znanje u srpsku privredu i donele 300.000 radnih mesta. U protekloj deceniji strane direktne investicije iz zemalja Evropske unije dostigle su 17,5 mlrd EUR. Oživele su opustele industrijske zone na jugu zemlje. U strane kompanije svakodnevno ulazi 23 000 ljudi.

- Ne samo da je uloženo 650 mil EUR nego je na ovaj način povećana i spoljnotrgovinska razmena juga Srbije koja je 2012. bila 400 mil EUR, a sada je preko milijardu i 215 mil EUR - objašnjava direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug Goran Jović.


Na području Šumadije prednjače nemački investitori

Put Bremena, Minhena, Kopenhagena sa oznakom "Proizvedeno u Srbiji" otišlo je iz Kragujevca više od 60 Simensovih tramvaja. Sa preko 50.000 zaposlenih i trgovinskom razmenom od 8 mlrd EUR prednjače nemački investitori.

- Nemačke investicije na području Šumadije i Kragujevca mahom su fokusirane u dva sektora. To je sofisticirana industrija, delimično prehrambena, znači u okviru tog prvog sektora i trgovina - kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Petar Veselinović.


Belgijske investicije u Zrenjaninu

Belgijskog investitora privukao je Zrenjanin. Bez posebnih državnih olakšica izgradio je pogon vredan 3,5 mil EUR i planira povećanje proizvodnje.

- Sada zapošljavamo 120 radnika. Planiramo da ih bude 300. Sva naša proizvodnja ide u izvoz, ali imamo planove i za srpsko tržište - najavljuje direktor pogona T4B u Zrenjaninu Roel Elfrink.


Ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Leskovcu

Nova radna mesta, ali i bolji uslovi života. Meštani Bogojevca kod Leskovca konačno su odahnuli i otvorili prozore.

- Sve je išlo kroz selo, pa u Južnu Moravu, a sad kanalizacijom ide do fabrike tamo se delimično prerađuje - kaže Predrag Trajković iz Bogojevca.

U Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Evropska unija je kroz dve faze uložila gotovo 30 mil EUR. Izgradnja kanalizacione mreže u 16 leskovačkih sela kreće uskoro.

- Finansira holandska vlada jednim delom u vrednosti od 7,61 mil EUR i Banka Saveta Evrope u vrednosti od 10 mil EUR - kaže zamenica direktora JKP Vodovod Leskovac Maja Milošević Milojić.


EU pro plus program za Lebane

U poslednjih godinu dana Evropska unija, samo kroz EU pro plus program usmeren na jug zemlje, u Jablaničkom okrugu podržala je 15 projekata sa 590.000 EUR. Ovoga leta u Lebanu tridesetoro dece sa smetnjama u razvoju u neuporedivo boljim uslovima.

- Radi se o donaciji vrednoj 140.000 EUR, dok je naše učešće 24.000 EUR i uz pomoć ovog programa uspeli smo da kompletno rekonstrišemo i dogradimo objekat čija je namena dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju - navodi zamenik predsednika Opštine Lebane Goran Lazarević.


Povezivanje gradova

Podrška socijalnoj inkluziji, malim preduzećima, unapređenje usluga koje se pružaju građanima, energetska efikasnost. Biciklističkom stazom dugom 79 kilometara povezani su Zrenjanin i Temišvar. Brže i udobnije od Niša do Preševa obnovljenom prugom u dužini od 92 kilometra od kraja naredne godine. Evropska investiciona banka ovu rekonstrukciju finansira sa 90 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.