NavMenu

Država pravi "istorijski uvid" u nepravilnosti u tenderima javnih preduzeća - Traži se firma za razvoj platforme za evidenciju

Izvor: eKapija Utorak, 25.04.2023. 09:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)Ilustracija
Ministarstvo finansija raspisalo je tender za izradu platforme za evidenciju nepravilnosti i izrečenih kazni u procesu javnih nabavki korisnika javnih sredstava.

- U oblasti javnih nabavki postoji rizik od radnji koje imaju za cilj nezakonito favorizovanje određenih ponuđača i diskriminaciju ostalih, a u svrhu zadovoljenja određenih finansijskih, političkih i drugih interesa. Naravno, radi se o ostvarenju interesa isključivo uskog kruga lica – određenih pojedinaca ili interesnih grupa, zahvaljujući čemu je ugrožen javni interes – stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Platformu koja je predmet nabavke činiće modul za pregled nepravilnosti i izrečenih mera Budžetske inspekcije i modul za unos nepravilnosti u toku vršenja inspekcijskog nadzora.

Platforma će, kako se navodi u tehničkoj specifikaciji posla, omogućiće istorijski uvid utvrđenih nepravilnosti (nepostupanje ili pogrešna primena relevantnih zakonskih propisa) i izrečenih mera tokom vršenja inspekcijskog nadzora, u toku realizacije nabavki.

Dodaje se da se period obuhvaćen inspekcijskim nadzorom može odnositi na tekuću poslovnu godinu, ali može obuhvatiti i prethodne poslovne godine ako postoji sumnja da se nezakonito postupalo u upravljanju javnim sredstvima kroz više poslovnih godina.

Takođe će biti omogućen pregled i pretraga svih subjekata kod kojih je evidentirana nepravilnost.

Za svaki subjekat postojaće podatak o utvrđenim nepravilnostima u javnim nabavkama u skladu sa predmetom inspekcijskog nadzora (finansijsko poslovanje nadziranog subjekta, izvršenje ugovora o javnim nabavkama, rashodi za zaposlene i dr.)

Zato će, kako se navodi, biti omogućena listu subjekata - direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava, korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje, javnih preduzeća i lokalnih jvnih preduzeća, kao i pravnim i fizičkim licima kojima su doznačena budžetska sredstva za određenu namenu i koji ih koriste po osnovu zaduživanja, subvencija, dotacija...

Tender je otvoren do 23. maja, a vrednost posla procenjena je na 198,3 miliona dinara.

Detaljnije OVDE.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.