NavMenu

Institut Biosens otvorio novu zgradu za naučnike i startapove - Prva u Evropi sa posebnim antivibracionim rešenjem jezgra

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.04.2023. 08:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)Ilustracija
Novu zgradu Instituta BioSens u Novom Sadu svečano je otvorila evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, direktorom Instituta BioSens Vladimirom Crnojevićem i rukovoditeljkom projekta ANTARES Vesnom Bengin.

Zahvaljujući sufinansiranju EU, novi kapaciteti i visokosofisticirana oprema omogućiće jačanje naučnog potencijala Instituta i transformaciju u Evropski centar izvrsnosti, sposoban da sprovodi najnaprednije projekte primenjive na svetskom nivou, saopšteno je iz delegacije EU u Srbiji.

- BioSense pokazuje da su poljoprivreda i biotehnologija suštinski sektor našeg svakodnevnog života. Sa novim načinom inovacija možemo bolje da povežemo nauku sa inovacijama i obrazovanjem, a sve to kroz Centar za izvrsnost, lidersku ulogu i talenat - rekla je na otvaranju komesarka Gabrijel.

Sa specifičnim antivibracionim karakteristikama, ovo je prva zgrada ove vrste ikada izgrađena u Srbiji koja omogućava primenu visoko osetljive opreme za razvoj senzora, mikro i nano tehnologija. BioSens predstavlja jedini evropski centar izvrsnosti van EU, istakla je premijerka Brnabić.

- Digitalna poljoprivreda je sinergija između tehnologije i poljoprivrede, ono što je neophodno u vremenu klimatskih izazova kako bismo obezbedili da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate i da mi kao država, uz pomoć nauke i naučnih instituta, damo adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima kako bi bili konkurentni u budućnosti", izjavila je Brnabić.

EU finansira Institut BioSens preko projekta ANTARES grantom u vrednosti od 14 mil EUR iz programa "Širenje izvrsnosti i proširenje učešća" Horizonta 2020. Vlada Srbije je doprinela sa još 20 mil EUR, koji su delom obezbeđeni kroz kredit Evropske investicione banke od 18 mil EUR. Ovaj iznos posvećen je razvoju istraživačke infrastrukture poput nove zgrade Instituta i najsavremenije naučne opreme.

Direktor BioSens instituta Vladimir Crnojević ocenio je da otvaranje nove zgrade predstavlja novu eru naučno-istraživačkog rada u Srbiji, koja je sada u zamahu.

Ova zgrada je jedna od tehnološki najsloženijih objekata u Srbiji i prva u Evropi sa posebnim antivibracionim rešenjem jezgra koje je otporno na vibracije.

Sledeći korak u digitalnom razvoju je digitalna poljoprivreda, koji predstavlja multidisciplinarni projekat u širem regionu, saopšteno je iz Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.