NavMenu

Predstava "Hajduk u Beogradu" 265. premijera u pozorištu Dadov

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.04.2023. 09:44
Komentari
Podeli
Predstava "Hajduk u Beogradu" biće održana danas u 20 sati u Omladinskom pozorištu Dadov, i to će biti 265. premijera na ovoj sceni.

Kultni roman Gradimira Stojkovića dočekao je da postane inspiracija za uobličenje dramskog teksta mladog Nikole Đonovića, i time pokazao da je problem prihvatanja, poverenja, zaljubljivanja i iskušenja mladog čoveka, fenomen koji ne zastareva, koliko god mu inovacije i tehnološki prevrati u komunikaciji menjali obličje, navedeno je u saopštenju.

Godine koje su prošle od 1985. kada se ovaj roman našao pred očima prvih čitalaca, donele su nove ritmove generacija, melodije i veštine snalaženja, pa se u tom odrazu treće dekade 21. veka ogleda i generacija završnog razreda beogradske osnovne škole u koju dolazi naš junak sa sela, ne očekujući da će baš tu porasati za onaj pedalj koji će ga nadvisiti u odnosu na svet dečaka i pribrojati u svet mladića.

Taj most između dve obale mladosti, sa svim svojim, često neartikulisanim željama i snagama, lakše premošćava reku života u kojoj više nismo ni klinci, a ni ozbiljni ljudi. Samo smo hodajući svedoci transformacije i duha i tela, koji traže da u sebe prime sve ono nemoguće i nedohvatno što mašta i volja jednog tinejdžera izrode. Grubost i nežnost, surovost i pokajanje, saosećanje i potmulo ćutanje, sve su to pojave koje u vratolomnim i neočekivanim skokovima troše ili uzdižu naše junake iz odeljenja VIII 5.

Predstava "Hajduk u Beogradu", nije vajana sa ciljem kako bi, daleko bilo, prevaspitavala gledaoca, već da ga kroz zdrav smeh, praćen uzbudljivim zapletom, uvede u jednu učionicu i podseti ga da je munjevita prolaznost onog doba kada smo bili "osnovci", dokaz da je to možda jedno od najlepših i najzamršenijih čvorišta života, dodaje se.

Režiju predstave koja je rađena po istoimenom romanu Gradimira Stojkovića potpisuje Đorđe Marković, glumac i saradnik u nastavi na Fakultetu dramskih umetnosu u Beogradu na Кatedri za dikciju. Dramatizaciju i adaptaciju romana uradio je Nikola Đonović, scenografiju Vladimir Pavlović, muzika je delo Stevana Miloševića, a kostim Selene Mladenović.

Igraju:

Roberta: Mia Maravić, Maja Naumović
Hajduk: Teodosije Popović, Miloš Šolaja
Himalaja: Kosta Dabić, Radoš Pekić
Cole: Simon Vujić, Dunja Radisavljević
Sanja: Tamara Pantović, Lana Šarić
Srpkinja: Anđela Kopil, Zoja Maksimović
Vesna: Dunja Roža, Nika Purić
Razredna: Anita Tanasijević, Ivona Golić
Vlada Indijanac: Jovan Rakić, Nikola Brun
Đorđe: Dragan Subotić, Pavle Lučić
Mama: Milica Nikolić, Aleksandra Zelenković
Toma: Tadija Josipović, Andrej Benčina
Matematičar: Novak Tejović, Mihajlo Gajić
Miloš: Rastko Ranđelov

Repriza predstave održaće se 11. aprila, takođe od 20 sati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.