NavMenu

Potpisan ugovor o kupovini dronova "samoubica"

Izvor: Novosti Subota, 25.02.2023. 13:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sibsky2016/shutterstock)Ilustracija
Ugovor o kupovini "dronova kamikaza" za Vojsku Srbije potpisan je poslednjeg dana Sajma naoružanja i vojne opreme IDEX u Abu Dabiju - saznaju Novosti.

Ovo sofisticirano naoružanje koje proizvode Ujedinjeni Arapski Emirati trebalo bi da bude isporučeno već za šest meseci. Od ovog ugovora očekuje se da ubrza i završetak sličnih domaćih sistema koji su u procesu razvoja.

Prema saznanjima lista Novosti, načelni dogovor o kupovini postignut je i pre smotre IDEX, a skup u Abu Dabiju iskorišćen je za dogovor o svim neophodnim detaljima ugovora. Ipak, delegacije Srbije i UAE "glancale" su sporazum sve do poslednjeg dana sajma kada su svi detalji precizirani.

Finalni ugovor potpisala je delegacija Ministarstva odbrane Srbije i predstavnici korporacije Edge (Edž) iz UAE - koncerna pod čijom kapom su gotovo svi vojni razvojni i proizvodni projekti Emirata. Iako detalji sporazuma nisu objavljeni, predmet kupoprodaje je najverovatnije sistem dronova kamikaza RW-24, kompanije Halcon, koja deluje pod kapom Edge-a.

Reč je o savremenom konceptu vazduhoplovne tehnike "loitering munition", koji podrazumeva dejstvo velikog broja ubojitih dronova po unapred zadatim ciljevima. Za razliku od primene borbenih bespilotnih letelica, ova vrsta naoružanja se ne vraća na zemlju, već se uništava u dejstvu. Rojevi dronova se zato nazivaju i pametnom municijom, a njihova važna karakteristika je i njihova sposobnost da rojevi u letu čekaju zadati cilj, da bi se po njegovom pojavljivanju obrušili na njega i neutralisali ga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.