NavMenu

Goldman Sachs: Cene nafte bi ove godine mogle da skoče iznad 100 USD

Izvor: RT Balkan Petak, 13.01.2023. 10:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / RetinaCreative)Ilustracija
Jačanje globalne potražnje i ponovno otvaranje Kine mogli bi ove godine da gurnu cene nafte iznad 100 USD po barelu, ocenjuju eksperti investicionog giganta Goldman Sachs -a (Saksa).

- Šta znači ponovno otvaranje? Šta je do sada bilo neiskorišćeno? Avioni, vozovi, automobili. Ponovo ih pokrenite i dobijate veliku potražnju za naftom - rekao je Blumbergu Džef Kari, globalni šef za istraživanje robe u Goldman Saksu.

Američka investiciona banka očekuje da će se brent naftom trgovati po ceni od 110 USD po barelu do četvrtog kvartala 2023. i kaže da će potražnja za naftom ove godine porasti za 2,7 miliona barela dnevno (bpd). Međutim, u drugoj polovini 2023. godine tržište bi moglo da se vrati u deficit, upozoravaju ekonomisti.

Prognoza je usledila pošto je Kina objavila ogromne kvote za uvoz nafte nakon što je ponovo otvorila svoje granice i dala dozvolu 44 privatne rafinerije da uvezu 111,82 miliona metričkih tona sirove nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na trgovce koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Cene nafte su u ponedeljak porasle za 4% posle vesti o ponovnom otvaranju najveće azijske privrede, dok su fjučersi išči za preko 82 USD po barelu. Sve to je podstaklo očekivanja da će jačanje rasta globalne potražnje podstali OPEK+ da pojača proizvodnju.

Goldman Saks, međutim, navodi da bi, ako se pokaže da je tržište "mekše", OPEK+ mogao da se drži svojih oktobarskih kvota ili još više smanji proizvodnju, s obzirom na svoju značajnu moć u određivanju cena.

Iako ekonomisti upozoravaju da će situacija na tržištima biti napeta u prvom kvartalu zbog ekonomske krize u mnogim bogatim ekonomijama, banka i dalje očekuje ono što naziva "novim superciklusom" cena robe i energenata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.