NavMenu

Mateševo - Andrijevica biće naredna deonica autoputa koja će se graditi - Raspisivanje tendera 2025. godine

Izvor: Cafe Del Montenegro Ponedeljak, 09.01.2023. 16:07
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Facebook/Printscreen)
Sledeća dionica auto-puta koja će se graditi biće Mateševo - Andrijevica, a raspisivanje tendera očekuje se 2025. godine.

To je u razgovoru za CdM najavio ministar kapitalnih investicija i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

- Ministarstvo kapitalnih investicija je u intenzivnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom u cilju osiguranja podrške nastavku realizacije projekta auto-puta Bar-Boljare i upravo je 15. decembra prošle godine odobreno dodatnih šest miliona eura bespovratnih sredstava koja su namijenjena za ažuriranje Studije opravdanosti autoputa Bar-Boljare i pripremu Glavnog projekta i prateće tehničke i tenderske dokumentacije za prvu narednu dionicu koja bi trebala da se realizuje, što će, vjerujemo, biti dionica Mateševo-Andrijevica, kao logičan građevinski i funkcionalni nastavak tekuće investicije, a sve u cilju omogućavanja koridorskog razvoja na potezu od Bara preko granice sa Srbijom i dalje do Beograda i Budimpešte i Bukurešta - kazao je Ibrahimović.

On je u razgovoru za CdM istakao da je činjenica da, nakon otvaranja prve dionice auto-puta, i najveći kritičari tog projekta sa jednakim intenzitetom kojim su kritikovali, sada zagovaraju nastavak realizacije ovog kapitalnog projekta.

To, kako dodaje, samo dokazuje da bez krupnih i kapitalnih ulaganja u razvojne infrastrukturne projekte nema značajnog napretka i razvoja društva u cjelini.

Prema njegovim riječima, riječ je o veoma kompleksnom projektu i poučeni iskustvom sa realizacijom prve dionice vjeruje da od kvalitetne pripreme projektne i tehničke dokumentacije zavisi i kasnija dinamika same izgradnje ove moderne saobraćajnice.

U tom pravcu su i bile usmjerene aktivnosti Ministarstva u proteklih šest mjeseci.

- Tokom 2023. godine nas očekuje ažuriranje Studije opravdanosti za čitav autoput Bar-Boljare, a nakon toga tokom 2024. godine priprema Glavnog projekta i prateće tehničke i tenderske dokumentacije za prvu narednu dionicu koja bi trebalo da se realizuje. Ukoliko ne bi bilo odlaganja u pripremi projektne dokumentacije, što ipak nije moguće predvidjeti, očekujemo da bi javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova i nadzornog organa, mogao biti 2025. godine, što je u skladu i sa projekcijama iz nove sveobuhvatne Studije opravdanosti za čitav autoput Bar-Boljare - naveo je Ibrahimović.

Kako kaže, procijenjena vrijednost izgradnje tek treba da bude potvrđena kroz pripremu Glavnog projekta i tenderske dokumentacije, odnosno nakon okončanja tenderskog postupka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.