NavMenu

Ponuda Rusije za snabdevanje EU gasom

Izvor: Politika Sreda, 28.12.2022. 10:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tobias Lindner)Ilustracija
Najnovija ruska gasna ponuda Evropskoj uniji početkom sedmice nije mogla stići u delikatniji čas.

- Evropsko tržište i dalje je relevantno, a mi smo definitivno u mogućnosti da obnovimo snabdevanje. Na primer, gasovod Jamal-Evropa, koji je zaustavljen zbog političkih razloga, ostaje neiskorišćen - rekao je Aleksander Novak (Aleksandr Novak), zamenik ruskog premijera.

Ima li ova Novakova ponuda političku pozadinu, i ako ima – koju, ostaje da se vidi. Da li bi sada Varšava, Berlin, Brisel i drugi evropski zagovornici zaoštravanja energetskih i političkih odnosa s Moskvom bili spremni da razmotre Novakovu naizgled simboličnu ponudu, neizvesno je. Jamal-Evropa je, inače, tek "bočna" karika u mreži nekadašnjih energetskih koridora iz pravca Sibira preko Urala za Evropu.

U trenutku kad je zbog arktičke zime u Teksasu suspendovana pilotska služba na vodnim prilazima vodećim izvoznim LNG terminalima, Novak je primetio da uvoz sibirskog tečnog gasa u EU nastavlja da raste.

- Ove godine bili smo u mogućnosti da znatno povećamo isporuke LNG-a u Evropu - izjavio je Novak, zadužen za energetiku i saradnju s OPEK-om u intervjuu za Tas i dodao da su isporuke LNG-a u Evropu za 11 meseci 2022. povećane na 19,4 milijarde kubnih metara, a do kraja godine se očekuje i 21 milijarda kubika.

Ruski izvoz LNG-a (izuzet iz svih dosadašnjih rundi energetskih sankcija Brisela) u EU skočio je ove godine za 44%, objavio je američki Volstrit džornal (The Wall Street Journal).

U međuvremenu, EU počinje da se suočava s brojnim slabostima svoje energetski zavisne pozicije zbog nepredvidivih i isprepletanih interesa svojih trgovinskih rivala i saveznika. Zimski kijamet u SAD samo je jedno u nizu tih iznenađenja.

Naime, SAD su vodeći ovogodišnji snabdevač EU tečnim gasom. Dok je u prvih 11 meseci ove godine zbirni uvoz LNG-a u EU i Veliku Britaniju skočio za 65%, priliv tog energenta iz Amerike porastao je za celih 176%, navodi Institut za energetske studije iz Oksforda (Oxford Institute for Energy Studies), prenosi britanski portal Ojlprajs (oilprice.com).

Na svetskim energetskim berzama zabrinuto su primetili da snežna mećava širom SAD preti da dodatno poremeti isporuke jednog od najvećih globalnih snabdevača LNG-a ove i naredne godine. Američke brodarske agencije upozoravaju na mogućnost daljeg prekida navigacije vodenim tokovima koji opslužuju ključni izvozni LNG terminal u prolazu Sabajn. Istovremeno, obustavljeno je pristajanje brodova u teksaskoj luci Korpus Kristi, u vremenu kada Volstrit uveliko procenjuje koliko bi mogla da poraste tražnja gasa na domaćem tržištu, a koliko je ugrožen izvoz LNG. Ključni izvozni terminal američkog tečnog gasa iz Teksasa za EU, Friport LNG (Freeport LNG), najavio je povratak redovnom poslu (nakon eksplozije početkom juna) tek u drugoj polovini januara iduće godine.

Sve to, uz prekid ruskog izvoza gasa u Japan i Južnu Koreju (zbog ukrajinskog rata), novo labavljenje kovid restrikcija u Kini i druga geopolitička prestrojavanja, suočava EU s izvesnim rastom tražnje energenata njenih vodećih konkurenata, kao i s neizvesnošću da li će biti porasta proizvodnje LNG-a kod njenih novih prekomorskih energetskih oslonaca u 2023. Ovogodišnji izlazak EU na svetsko tržište energenata u svojstvu imućnog, ali sirovinski nesamostalnog igrača, već ima svoju cenu.

Da bi napunile skladišta gasa za zimu članice EU su snizile industrijsku potrošnju tog energenta između 10 i 25% u odnosu na lane. Nevolja je u tome što zalihe u ovim skladištima, napunjenim sada oko 90%, u slučaju prosečno jake zime s ove strane Atlantika, mogu potrajati samo oko dva meseca. Šta će biti sa snabdevanjem EU već početkom iduće godine, kad 5. februara stupi na snagu zabrana uvoza ruskog dizela, a od 15. februara i ograničenje cene gasa iz uvoza (protiv koje se već izjasnio Alžir, jedan od značajnih snabdevača), ostaje da se vidi.

U međuvremenu, EU još nije reagovala na najnoviji predlog Moskve o obnovi energetske saradnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.