NavMenu

Srbija, IT grupacija-buduća velika izvozna orijentacija, PDV na softver i hardver smanjiće se, sa 18 na 8% ?

Izvor: Pregled Ponedeljak, 07.03.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Predstavnici informatičko-kompjuterske delatnosti (ICT) traže od Vlade Srbije da smanji stopu poreza na dodatnu vrednost sa 18 na 8% za hardver i softver, kao i da, po ugledu na druge zemlje ovu delatnost ne tretira više kao uslužnu, već kao proizvodnju.

 

Smanjenjem PDV-a bilo bi značajno za razvoj informatike u Srbiji u paketu sa već predviđenom stimulacijom od 4.5% za softver, kao i za hardver koji je u 2005-oj po prvi put stavljen na listu izvoznih podsticaja, a koji će moći da se primenjuje do ulaska SCG u Svetsku trgovinsku organizaciju STO. Inače, od izvoza IT-a u 2004-oj je ostvareno 15 mil USD, dok je izvoz u 2003-oj bio 10.5 mil USD.

 

Prava prilika za novo prikazivanje IT mogućnosti biće Cebit sajam u Hanoveru, pod radnim nazivom IT-outsourcing (10-16,03), gde će se predstaviti desetočlana srpska ekipa – INstitut Mihailo Pupin, MFC Mikrokomerc, Perihard inženjering, Serbian Object laboratories, Iritel, Saga, Telefonija, Eversoft, Veridiks i Pupin Telekom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Vlada Mađarske usvojila akt o smanjenju čekanja na graničnim prelazima sa Srbijom

Vlada Mađarske usvojila je akt o razvojnim potrebama za realizaciju određenih mera u cilju smanjenja vremena čekanja na graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, objavio je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. - Shodno ovoj odluci, snage granične policije na prelazu Reske biće povećane za 78, a na prelazima Tompa i Hercegsanto za 125 lica, takođe će se nabaviti i neophodna tehnička oprema u 2024-2025. godini -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.