NavMenu

Bela knjiga FIC-a: Najbolja ocena za napredak u oblasti digitalizacije i elektronskog poslovanja

Izvor: Beta Utorak, 22.11.2022. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
Savet stranih investitora (FIC), koji daje preporuke Vladi Srbije za unapređenje poslovne klime u zemlji, dodelio je drugu godinu zaredom najvišu ocenu za napredak u oblasti digitalizacije i elektronskog poslovanja, navedeno je u publikaciji "Bela knjiga 2022", koja je predstavljena danas.

U 20. po redu "Beloj knjizi 2022", koja sadrži 372 preporuke u 10 prioritetnih oblasti, visoko mesto su zauzele i farmaceutska industrija i borba protiv nedozvoljene trgovine, a prvi put se u publikaciji našla i oblast ugostiteljstva i turizma.

Prema "FIC indeksu", u periodu od novembra 2021. do oktobra ove godine, uprkos okolnostima zabeleženo je unapređenje regulative i u sektoru energetike.

Telekomunikacije i borba protiv nedezvoljene trgovine su zabeležili umeren napredak, dok radno pravo i osiguranje nisu zabeležili napredak u protekloj godini.

U ovogodišnjem izdanju "Bele knjige" navedeno je da je od ukupno 345 prošlogodišnjih preporuka ostvaren napredak u 25%, a u 75% oblasti napretka nije bilo.

Kako je precizirano, od 25% oblasti sa napretkom, u 6% ostvaren je značajan napredak, a u 19% određeni napredak.

Na osnovu rezultata u realizaciji, svaka oblast dobija ocenu u rasponu od jedan (najniža) do tri (najviša).

Prosečne ocene u 10 prioritetnih oblasti, kako je nevedeno u ovogodišnjoj "Beloj knizi", su za digitalizaciju i elektronsko poslovanje 2,57, farmaceutsku industriju 1,71, borbu protiv nedozvoljene trgovine i inspekcijski nadzor 1,57, devizno poslovanje 1,38, nekretnine i izgradnju 1,36, stečaj 1,22, hranu i poljoprivredu 1,14, radno-pravne odnose 1,06 i poreze 1,04.

Istaknuto je da je Kancelarija za IT i eUpravu u prethodnom periodu obezbedila građanima da dobiju kvalifikovani elektronski sertifikat u klaudu bez naknade, čime je omogućen jednostavan i pristupačan digitalni identitet velikom broju ljudi.

Lansirana je usluga eUverenje - podnošenje elektronskog zahteva u cilju dobijanja elektronskog uverenja o izmirenim zaduženjima po osnovu poreza na imovinu i taksi iz domena lokalnih samouprava.

U okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", postignut je Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije koji ima za cilj da omogući jedinstvenu upotrebu šema izdatih od strane Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Pored video identifikacije fizičkih lica, Narodna banka Srbije je izmenom relevantne Odluke omogućila identifikaciju i pravnih lica.

Savet stranih investitora predlaže i da se, u cilju veće efikasnosti i bezbednosti poslovanja u ovoj oblasti, omogući automatizovana razmena podataka između javnog i privatnog sektora.

Takođe, predlaže i smanjenje troškova elektronskog arhiviranja dokumentacije privrednih društava kroz izmenu propisa u pravcu izuzimanja najvećeg dela poslovne dokumentacije, jer ista nije od značaja za kulturu, umetnost, nauku i druge kategorije Zakona o arhivskoj građi i arhivskog delatnosti.

Kako je istaknuto, imajući u vidu sve trenutne okolnosti, opšte preporuke Saveta stranih investitora sadržane u "Beloj knjizi 2022", predstavljaju modifikaciju prioriteta u odnosu na prošlu godinu.

U tom smislu, intenziviranje pregovora sa EU o statusu članstva Srbije predstavlja ključni prioritet.

Pored toga, neophodno je uskladiti domaću regulativu sa evropskim standardima, vratiti inflaciju u ciljni koridor, završiti restrukturiranje infrastrukturnih preduzeća, ali i optimizirati fiskalno opterećenje i javne rashode kako bi se sprečio rast javnog duga zemlje.

Urednik publikacije Miroljub Labus rekao je da postoje neizvesnosti za primenu propisa o PDV-u, kao i da radno zakonodavstvo nije odavno menjano i da bi tu oblast trebalo izmeniti.

- Tu se pokreću pitanja kako se menjaju ugovori, pitanja elektronskog poslovanja, rada od kuće - rekao je Labus.

Istakao je da je uočen napredak u elektronskom poslovanju, ali da bi ga ipak trebalo poboljšati.

Labus je rekao da je potrebno napraviti i novi stalni akcioni plan za borbu protiv nelegalne trgovine, kao i da treba rešiti pitanje regulative o sigurnosti hrane u EU i o Finansiranju inovativnih lekova u polju zdravstva.

- U turizmu i ugostiteljstvu smatra se da se je potrebno smanjiti PDV od pet do 10% - rekao je on.

Savet stranih investitora ima 116 članica, koje posluju u 21 sektoru privrede, a koje su do sada u Srbiji investirale 36 mlrd EUR i direktno zapošljavaju oko 100.000 ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Počela rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu - U radove i opremu biće uloženo 48 mil EUR

Rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu počinje danas, izjavila je Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Ona je dodala da će 28 mil EUR biti uloženo u izmeštanje puta, izgradnju helidroma, rekonstrukciju i dogradnju piste, kao i u sve objekte za smeštaj studenata. Prema njenim rečima još 20 mil EUR biće uloženo u opremu - nabavku najsavremenijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.