NavMenu

Počela izgradnja novog objekta Vinarije Pruna u okolini Kučeva - Kapacitet 20.000 litara rakija i vina

Izvor: SatTv Nedelja, 30.10.2022. 12:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unplash / Dan-Cristian Pădureț)Ilustracija
Vinarija i destilerija Pruna u Vukoviću, u opštini Kučevo, počela je gradnju novog pogona čija je vrednost 72 miliona dinara, od kojih je 40 miliona dinara obezbedilo Ministarstvo za poljoprivredu Republike Srbije. Novi pogon je kapaciteta 20.000 litara rakija i vina.

Kamen temeljac za izgradnju pogona vinarije položili su Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, Ivan Rajičić, predsednik Opštine Kučevo i Slobodan Ilić, vlasnik vinarije i destilerije Pruna.

Opština Kučevo je u poslednje tri godine povećavala svoj budžet, prvenstvo od prihoda od poreza na zarade i na samostalne delatnosti. Vinarija Pruna je jedan od primera koja doprinosi povećanju budžeta, jer direktno zapošljava ljude sa teritorije opštine Kučevo.

Selo Vuković i čitav Braničevski kraj su poznati od davnina po kvalitetnoj rakiji i vinu koje su sa umećem i veštinom pravili tamošnji stanovnici, generacijama unazad. Uspevši da zadrže svoje vinograde i voćnjake i posle perioda industralizacije očuvali su tradiciju bez koje danas ne bismo bili gde jesmo.

Slobodan Ilić, vlasnik vinarije i destilerije Pruna, uprkos uspešnoj poslovnoj karijeri u inostranstvu, nikad nije prestao da oseća bliskost sa zemljom istočne Srbije koja rađa najbolje plodove voća i vinove loze. Stoga je 2011. godine odlučio da udahne novi život porodičnoj tradiciji i da primeni sve što je učio od detinjstva od oca i dede uz savremenu tehnologiju koja je danas dostupna i prenese u vina i rakije autentične mirise i ukuse istočne Srbije.

Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko podsticaja u sektoru proizvodnje vina, za investicije koje se odnose na izgradnju objekta vinarije i kupovinu nove opreme, uređaja i mašina u funkciji proizvodnje vina u poslednje tri godine dalo je i rezultate gde je došlo do povećanja zasada vinove loze i izgradnje vinarija u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.