NavMenu

Mišković kupuje "Genexove" firme?

Izvor: Glas javnosti Petak, 03.02.2006. 11:08
Komentari
Podeli


Biznismen Miroslav Mišković, vlasnik "Delte", planira da proširi svoju imperiju kupovinom delova firme "Genex", saznaje Glas iz dobro obaveštenih izvora. Jedan od najbogatijih Srba hoće da kupi poslovno-apartmanski kompleks od 30.000 m2 i poslovni centar od skoro 10.000 m2 koji se nalaze u blizini sedišta "Delta" korporacije na Novom Beogradu.

- Miroslav Mišković se već video sa novim rukovodiocima "Geneksa", odnosno "Internešenala CG" i započeo pregovore o kupovini ovih objekata. On je odavno bacio oko na poslovne prostore, jer želi da poseduje ceo taj prostor oko svoje direkcije, ali sada će mu sve biti znatno lakše, jer je smenjen bivši direktor Miki Savićević, koji se zalagao za austrijsku kompaniju - kaže naš sagovornik.

Naš sagovornik ističe činjenicu da pored toga što je "ovo ogroman prostor, ta lokacija nalazi se u ekstra zoni".

Za sada nije poznata vrednost ovih objekata, ali je očigledno da se radi o blizu 80 miliona evra. Ako bi se grubo izračunalo da kvadratni metar na ovoj lokaciji košta oko dve hiljade evra videlo bi se o kojoj cifri je reč.

Ovo za biznismena kakav je Mišković, verovatno, neće biti problem. Pogotovo što će mu posao biti olakšan, jer je Delta banka, na osnovu kredita od nekoliko miliona evra, ove nekretnine pokrila hipotekom.

Pored ovoga, prema nekim nezvaničnim saznanjima, postoje ozbiljne namere da vlasnik Delte kupi i hotel Intercontinental, ali da mu to za sada nije u prvom planu - ističe izvor i dodaje da Mišković ipak neće moći, bez problema, da kupi ove dragocene komplekse, jer će mu konkurencija biti konzorcijum austrijskih investitora, koji su, inače, veza bivšeg direktora Savićevića.

Prema njegovim rečima preduzeće Internešenel CG trebalo bi da bude privatizovano u delovima i to do kraja godine, a konačnu reč daće španska konsultantska kuća koja je nedavno izabrana za privatizacionog savetnika. Španci će, tvrdi on, ovih dana započeti dogovore sa novim poslovodstvom.

U sastavu ove firme pored ovih kompleksa i hotela Interkontinental nalaze se, između ostalog, "Aviogeneks", "Geneks turs", hotel u Budvi, "Geneks apartmani" na Kopaoniku, "Geneks farmacija", kula Geneks...

Međutim, ni tu nije kraj jer postoji veliki broj nekretnina koje se nalaze u inostranstvu, odnosno u bivšim republikama. NJihova vrednost je, prema nezvaničnim procenama, više od 100 miliona evra. Inače, i sam Savićević je isticao da je knjigovodstvena vrednost cele firme oko 300 miliona evra.

U PR službi "Delta korporacije" rekli su da ova informacija nije tačna i da Mišković ne planira da kupuje delove "Geneksa" niti da ga to zanima. S druge strane, na telefone u "Internešenelu CG" niko se nije javljao kako bismo mogli da čujemo kad I zbog čega se Mišković susreo sa novim direktorom Goranom Blagojevićem.

Veza Miškovića sa "Geneksom" inače datira još od pre nekoliko godina kada je "Delta" gradila poslovnu zgradu na placu koji joj je, pod određenim uslovima ustupio "Geneks".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.