NavMenu

Stadion Sankt Jakob Park dobija fotonaponsku fasadu za prenos utakmica (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Sreda, 19.10.2022. 10:27
Komentari
Podeli
(Foto: Nathan Rogers/unsplash)
Švajcarski stadion Sankt Jakob Park, dom FK Bazel, biće preuređen posle 20 godina korišćenja, a posebna pažnja biće posvećena održivosti. Njegov dizajner je Herzog & de Meuron.

Arhitekte se nadaju da će preuređenjem bolje ugostiti posetioce zahvaljujući optimizaciji bezbednosti i pristupa objektu kako bi on mogao da bude otvoren i kada nema utakmica.

Namera je da se kultna fasada zameni širokim krovom koji će stadionu dati jedinstven izgled i omogućiti prenos utakmica.

Stadion koji trenutno ima 35.600 sedišta biće redizajniran kako bi postao mesto susreta navijača. Spoljašnjost će imati formu terase koja će olakšati prolazak posetilaca. Bezbednosne barijere će biti svedene na minimum i pojednostavljene da bi stadion bio pristupačniji.

Originalni dizajneri Herzog & de Meuron predložili su fotonaponsku školjku za celu zgradu. Novi rešetkasti nosači će biti povezani sa zgradom od krova i konzole preko novih platformi izgrađenih na prvobitnoj zgradi.

Građevina ima oblik dijamanta i krase je boje FK Bazel - crvena i plava, a nova dinamična fasada može se koristiti kao ekran za prenos utakmica.

Novi fotonaponski oklop generisaće energiju za potrebe zgrade, dok se njegove komponente kasnije mogu rastaviti i ponovo koristiti u druge svrhe. Za solarni krov biće upotrebljene minimalne količine materijala, a on će sakupljati kišnicu za navodnjavanje terena.

Dizajneri ističu da stadion pripada navijačima i trude se da se oni osećaju zaista dobrodošlo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.