NavMenu

Počeo je Treći sajam proizvodnih tehnologija 2022

Izvor: Promo Četvrtak, 29.09.2022. 09:45
Komentari
Podeli

(Foto: Eugenio Marongiu/shutterstock.com)
Sajam proizvodnih tehnologija, u organizaciji firmi Solfins i Strojotehnika, svečano je otvoren jutros na Šumadija sajmu u Kragujevcu. Tokom naredna dva dana posetioci sajma upoznaće se sa svim savremenim tehnologijama za razvoj i proizvodnju koje već koriste stotine vodećih firmi u Srbiji i zemljama regiona.

Prvi dan sajma prikazaće i 3DEXPERIENCE PLM i SolidCAM radionice, kao i Turnir u 3D modelovanju gde će se inženjeri oprobati u veštini i brzini rada u 3D CAD softverima SolidWorks i CATIA, a nagrade će biti 3D i CAD miševi, skeniranje i 3D štampa biste pobednika.

Sajam su svečano otvorili predstavnici obe kompanije organizatora – Srđan Živkov iz Solfinsa i Ivan Marić iz Strojotehnike.

– Već od Prvog našeg sajma, 2018. godine, koji je održan na ovom istom mestu, fokusirali smo se na proizvodne tehnologije jer tu vidimo najveći potencijal Srbije i regiona da učestvujemo ravnopravno na globalnom tržištu već danas. Treba da koristimo sinergiju geografskog položaja, mreže dobrih obrazovnih institucija i industrijskih centara, talenata kojima su danas ovde dostupne iste tehnologije kao i njihovim vršnjacima svuda u svetu. Odlične rezultate vidimo svake godine u rastu našeg proizvodnog sektora, kako po kapacitetima tako i po raznovrsnosti proizvoda – rekao je na otvaranju Srđan Živkov, izvršni direktor Solfinsa, i dodao:

– Rast proizvodnje u različitim sektorima, svih nivoa kompleksnosti, već je pokrenula i druge aktivnosti poput industrijskog dizajna i razvoja savremenih proizvoda koji podrazumevaju IoT, elektroniku, personalizovani dizajn u manjim serijama, itd. Sve više se traže specifična softverska rešenja kao što je DelmiaWorks, specijalizovani ERP i MES softver za praćenje proizvodnje u realnom vremenu, ili softveri za simulacije, upravljanje komunikacijom, projektima i procesima koji su dostupni na 3DEXPERIENCE platformi.

– Strojotehnika je na tržištu Srbije poznata po isporuci CNC mašina visoke klase Hurco, Heller, Index i Traub, Roders, Okamoto, Tibo, i alata Innotool, Sartorius, Haimer, Beck, Triag, Mitutoyo, Rohm, Kitagawa, Miller. Trend koji primećujemo jeste sve veća potreba za naprednom mašinskom obradom koja treba da reši nedostatak iskusne radne snage i poveća proizvodni kapacitet u sve kraćim vremenskim rokovima. Zato se danas sve više traže najefikasnije mašine sa Mill-Turn ili Swiss-Type obradom, kao i premium alati, jer vodeće firme nemaju vremena za spora rešenja niskog kvaliteta. Uostalom, 5-osne mašine su već odavno standard obrade zbog sve veće kompleksnosti pozicija koje domaćim proizvođačima zahtevaju inostrani naručioci – rekao je Ivan Marić iz Strojotehnike.

Zajednički zaključak jeste da potreba za novim tehnologijama postoji, ali da je neophodno upoznati ih, odabrati optimalna rešenja za pametno investiranje, i neprestano raditi na dodatnom obrazovanju. Ovaj sajam upravo zato predstavlja odličnu početnu tačku za firme koje planiraju nove korake u poslovanju, ali i mesto gde će postojeći klijenti saznavati novosti u rešenjima koja već koriste.

Pored Solfinsa i Strojotehnike, na sajmu učestvuju firme Lorsel i Garant Wis, kao i Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Tako će sajam predstaviti softvere za dizajn, projektovanje, simulacije, programiranje CNC mašina, rešenja za upravljanje projektima i proizvodnjom, CNC mašine i alate, 3D štampu i 3D skeniranje, itd. Oba dana sajma odvijaće se sastanci sa klijentima, besplatne stručne radionice za inženjere i operatere, demonstracije ERP, MES, PLM, CAD i CAM softvera, primeri aditivne proizvodnje i reverznog inženjeringa.

Treći po redu Sajam proizvodnih tehnologija trajaće dva dana – 29. i 30. septembra, na Šumadija sajmu u Kragujevcu. Najava dolaska i onlajn registracija za događaj je besplatna na Solfins sajtu na linku ovde: https://solfins.com/event


Fotogalerija
Sajam proizvodne tehnologije
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.