NavMenu

Makedonija ograničila maržu za trgovinu strujom na 10%

Izvor: Beta Petak, 09.09.2022. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Photomat)Ilustracija
Vlada Severne Makedonije do 15. aprila iduće godine ograničila je trgovačku maržu u trgovini električnom energijom na 10%.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je novinarima rekao da se ta oodluka odnosi na sva trgovinska društva i samostalne trgovce koji trguju na veleprodajnom i maloprodajnom tržištu električne energije.

- Trgovačka marža za učesnike na tržištu električne energije biće obračunavana na prosečnu cenu električne energije za megavat-čas (MWh) na Mađarskoj berzi električne energije (HUPKS) na dnevnom, odnosno časovnom nivou po ceni u bilateralnim ugovorima i ceni električne energije po Mwh u ugovorima za snabdevanje strujom - rekao je on.

Po rečima Bektešija, tu odluku je Vlada donela na predlog Ministarstva ekonomije da bi se domaće tržište električne energije zaštitilo od narušavanja zbog zloupotreba u prometu, a odluka treba da počne da se primenjuje pre početka grejne sezone, 15. oktobra.

- Ovu meru smo doneli da bismo izašli u susret kompanijama koje su na slobodnom tržištu (električne energije), ali i institucijama centralne vlasti, preduzećima lokalne samouprave, školama i drugima, kojih ima ukupno oko 1.500 - rekao je Bekteši.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.