NavMenu

NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta više za 852,7 mil EUR nego u prethodnom mesecu

Izvor: eKapija Petak, 09.09.2022. 11:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/moerschy)Ilustracija
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta iznosile su 15.875,6 mil EUR i bile su za 852,7 mil EUR više nego na kraju prethodnog meseca.

Kako je navedeno na sajtu Narodne banke Srbije, "ovim nivoom deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144% i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama".

- Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 13.131,0 mil EUR i bile su za 796,7 mil EUR više nego na kraju prethodnog meseca - stoji na zvaničnom sajtu centralne banke.

Povećanje deviznih rezervi, kako je pojašnjeno, prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 430,0 mil EUR) i priliva po osnovu prodaje deviznih hartija od vrednosti Republike Srbije u iznosu od 336,6 mil EUR.

- Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 39,2 mil EUR, po osnovu donacija – 36,9 mil EUR, kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima – neto 22,9 mil EUR - saopšteno je iz kabineta guvernera.

Kad je vrednost dinara u pitanju, navedeno je da je vrednost domaće valute prema evru u avgustu gotovo nepromenjena, "dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2%".

- Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu kupila 450 mil EUR, dok je od početka godine neto prodala 905 mil EUR, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru - zaključeno je na zvaničnoj stranici Narodne banke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.