NavMenu

Apple ukida lozinke - Novi ključ "ne može da vidi niko"

Izvor: B92 Subota, 06.08.2022. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Matcuz)
Uređaji kompanije Epl (Apple) od sledećeg meseca neće koristiti lozinke. Portal Unilad prenosi da će se, umesto koristeći lozinku, korisnici prijavljivati koristeći passkey, digitalni ključ koji niko neće morati da pamti, a koji će se kombinovati sa otiskom prsta ili prepoznavanjem lica.

Novi sigurnosni proces znači da korisnici Apple uređaja neće imati šifre koje bi se mogle pogoditi ili koje bi mogle postati dostupne zbog neke rupe u sigurnosnom sistemu, a moći će da se loguju jednako brzo kao i pre.

Passkey će se čuvati na uređajima, ali će uz Apple iCloud Keychain biti sinhronizovani na različitim uređajima. Njih neće moći da vidi niko, pa čak ni Epl, što znači da će se smanjiti opasnost od curenja podataka. Osim toga, kako navodi Unilad, a prenosi B92, Epl bi u budućnosti mogao da uvede passkey sistem koji bi se mogao koristiti i na uređajima sa drugim operativnim sistemima, poput laptopa koji imaju Windows ili na Android uređajima.

Ova vest dolazi nešto više od mesec dana nakon što je Apple predstavio iOS 16, sledeću veliku verziju softvera za iPhone, a već se neko vreme šuška i o lansiranju novog telefona iPhone 14, koji bi u prodaji mogao da se nađe ove jeseni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.