NavMenu

"Konzum", "Mercator" i "Delta" zajedno ni blizu svetskih top 25 trgovinskih lanaca

Izvor: Sinteza Invest Group Sreda, 15.12.2010. 10:03
Komentari
Podeli

Deset najvećih trgovaca u Hrvatskoj, rangiranih po prihodu i to sa ukupnim rezultatom šesnaest članica Narodnog Trgovačkog Lanca (NTL), zajedno je u 2009. godini ostvarilo 37,3 milijarde kuna ili 6,7 mlrd USD prihoda. Ovdašnji trgovci s takvim učinkom ne bi stali ni na kraj "repa" globalne konkurencije.

Naime, poslednji sa liste 25 najvećih trgovaca, francuski "Intermarche" (ITM), prošle godine imao je 25 mlrd USD prihoda. Američki "Wal-Mart" sa 405 mlrd USD neuhvatljiv je konkurentima, budući da je prihod drugorangiranog francuskog "Carrefoura" lani bio 120 mlrd USD.

Koliko god izgledao moćan u lokalnim okvirima, najveći hrvatski lanac "Konzum" sa prošlogodišnjim prihodom od 12,58 milijardi kuna tek je slamka za inostranu konkureciju. Ni najveći trgovci na nivou regije ne stoje bolje prema globalnim konkurentima.

Slovenački "Mercator" na sedam tržišta imao je prihod 2,64 mlrd EUR, "Delta" srpskog preduzetnika Miroslava Miškovića na pet tržišta 2,05 mlrd EUR, a Todorić na tri 2,35 mlrd EUR. "Mercator" navodno od Mirka Tuša pruzima 22 trgovine u regiji, a vlasnik "Delte" je navodno belgijskom "Delhaizu" prodao 51% udela za 800 mil EUR iako je tražio milijardu. Todorić je u 2010. godini u Hrvatskoj otvorio 40 trgovina i prodajnu površinu povećao za 8.277 m2 na 282.834 m2.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.05.2024.  |  Građevina

Firme iz Beograda deo konzorcijuma koji će raditi idejni projekat za deonicu autoputa od Andrijevice do Boljara

Ponuda konzorcijuma Monte-Tim ocenjena je kao najpovoljnija na tenderu za izradu idejnog projekta deonice auto-puta Andrijevica-Berane-Boljare. Ovaj konzorcijum čine firme Saobraćajni institut CIP iz Beograda, podgorička firma za zaštitu na radu, zaštitu od požara i zaštitu životne sredine Sigurnost, Geo Max Group iz Podgorice, Geoprojekt Podgorica, Lavian inženjering i kompanija DB Inženjering iz Beograda. Oni su za ovaj posao

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.