NavMenu

Pariz i drugi francuski gradovi koristiće zvučne radare za vozila

Izvor: Pametni gradovi Četvrtak, 07.07.2022. 11:52
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Pedro Gandra)
U pokušaju borbe protiv zagađenja bukom, francuska vlada je objavila da je pokrenula eksperiment s takozvanim "zvučnim radarima". Radari će proveravati da li vozači jure velikom brzinom ili da voze "prerađena" vozila.

Ovaj potez deo je eksperimenta u 7 lokalnih zajednica i trajaće 2 godine. Iako se radi o testu, bučni vozači ipak bi mogli biti kažnjeni sa do 135 EUR.


Jačanje alata protiv zagađenja bukom povezanog sa saobraćajem

Zagađenje bukom može imati veliki uticaj na nečiju dobrobit i zdravlje. Štaviše, može imati i finansijske dimenzije. Ministarstvo ekološke tranzicije procenjuje da francusko društvo godišnje košta oko 147 mlrd EUR. Osim toga, objašnjavaju da preterana buka uzrokuje gubitak gotovo 11 meseci zdravog životnog veka.

Stoga su za smanjenje zagađenja bukom potrebne aktivne mere, posebno kada je ono uzrokovano ljudskim delovanjem. Takav je slučaj s bukom uzrokovanom saobraćajem, a još više s vožnjom očito prevelikom brzinom ili "friziranim" vozilima.

Kako bi to kontrolisala, francuska država će postaviti fiksne i mobilne uređaje za automatsko praćenje, koji se nazivaju i "zvučni radari". Za razliku od postojećih zvučnih radara, koji se mogu koristiti samo nakon zaustavljanja vozila za kontrolu saobraćaja, novi uređaji bi trebalo da pojednostave upravljanje zvukom i poboljšaće njihovu efikasnost. To će omogućiti kažnjavanje ponašanja usmerenog na veštačko povećanje buke koju proizvodi vozilo.


Prekoračenje nivoa buke tokom vožnje biće kažnjeno i lakše ga je kontrolisati

Eksperiment će se odvijati u dve faze.

Faza 1 već je započela početkom januara 2022. i omogućiće testiranje na putu u stvarnim uslovima bez pronalaženja ikakvih prekršaja. Biće to i vreme za informisanje vozača kroz posebnu kampanju i indikacije.

Tokom ove faze testiraće se nivo buke do 90 decibela iznad kog će se promatrati vozači (s izuzecima za neke vrste vozila). Tačan nivo zvučnog praga biće postavljen na kraju ove faze.

Faza 2 počeće nakon postavljanja kamera za kontrolu brzine. Ovaj deo odvijaće se u stvarnim saobraćajnim uslovima, što znači da će prekršioci biti kažnjeni do 135 EUR(odnosno 90 EUR ako plate u roku od 15 dana).


Gde će se u Francuskoj testirati zvučni radari?

Sedam teritorijalnih jedinica u Francuskoj učestvovaće u eksperimentisanju sa zvučnim radarima.

Gradovi koji su se dobrovoljno javili i odabrani za učestvovanje u eksperimentu su sledeći:

Urbano: Grad Pariz i metropolitenska područja Nice i Tuluza;

Prigradsko: komune Bron, Villeneuve le Roi i Rueil Malmaison;

Ruralno: komune Haute Vallée de Chevreuse (CCHVC).

Radari neće obuhvatiti cele teritorije, već samo pojedine lokacije.

U zavisnosti od rezultata eksperimenta, zvučni radarski uređaji mogu biti raspoređeni na celom državnom području pod uslovom da se donese odgovarajući zakon.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.