NavMenu

Intervju: Milana Majkić, rukovodilac elektronske trgovine u kompaniji Delez Srbija

Izvor: Promo Utorak, 31.05.2022. 11:05
Komentari
Podeli

(Foto: Promo)
U poslednje dve godine elektronska trgovina u Srbiji beleži ekspanziju, o e-commercu se svakodnevno govori kao o segmentu koji je ušao na velika vrata kao gotovo obavezni deo poslovanja svih onih koji su počeli sa digitalnom transformacijom i koji su shvatili koliko je digitalizacija neophodna za razvoj biznisa. O tome šta je online trgovina do sada donela, koliki potencijal za budućnost ima i kako na njen razvoj utiče i najveći trgovinski lanac u Srbiji, priča Milana Majkić, rukovodilac elektronske trgovine u kompaniji Delez Srbija.

Koje su to prednosti e-commerca? Koliki je potencijal za rast ovog segmenta, a koliki su izazovi iz ugla najvećeg maloprodajnog lanca?

- Usled globalnih promena i razvoja tržišta trgovine, e-commerce je zabeležio rast u poslednjih nekoliko godina, a broj dnevnih transakcija porastao nekoliko puta. Sve je veći broj korisnika interneta, a prema podacima Narodne banke Srbije, broj realizovanih transakcija putem interneta, plaćenih karticama, prvi put je prešao 30 miliona, što je više od 1,6 miliona transakcija više nego prošle godine. Za više od 10% je porastao broj građana koji su makar jednom ili dva puta obavili online kupovinu u prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle. Ovi podaci govore da je online kupovina pokazala ogroman potencijal i doprinela sasvim novom doživljaju nabavke posebno kada govorimo o mogućnosti kupovine hrane, koja je od kupca sada udaljena na "samo jedan klik". Kao i svaki tip poslovanja, i e-trgovina nosi prednosti ali i izazove. Oni su najčešće povezani sa brzinom odgovora biznisa na promene navika kupaca kojima svedočimo, kao i neverovatne potrebe za agilnošću i pametnog prilagođavanja na nove okolnosti. Kao najveći trgovinski lanac u Srbiji, još 2008. godine prepoznali smo potrebu društva za ovim načinom kupovine i počeli sa našim konceptom Maxi online. Od tada smo razvijali platformu, napredovali, unapređivali tehnologiju, ulagali u procese i ljude i zato danas, 14 godina kasnije možemo da budemo zadovoljni što smo lideri u maloprodaji i što svakom novom performansom koju uvedemo povećavamo broj online kupaca koji nam se vraćaju.

(Foto: Promo)

Digitalna transformacija je donela promene, a kupci iznova očekuju unapređenja. Na koji način vi posmatrate ovaj proces i na koji način se kao kompanija prilagođavate novim okolnostima?

- U poslovanju nam je cilj da odgovornim pristupom i kontinuiranim ulaganjem razvijamo nove mogućnosti, uspešno pratimo i primenjujemo trendove, ali i postavljamo standarde. Ulažemo u digitalizaciju i tehnologije i trudimo se da različitim inovativnim rešenjima gradimo budućnost maloprodajnog sektora, a omni-chanell pristup je odavno postao naša svakodnevica u biznisu. Moderna kupovina mora pratiti tempo savremenog kupca, njegovog brzog života, ali i održati nivo kada govorimo o kvalitetu usluge i ponude koji zadovoljavaju svaki tip domaćinstva. Prema našim istraživanjima, raznovrsni su profili kupaca, od fizičkih lica, gde uglavnom prevladavaju žene, pa do pravnih lica iz različitih sfera poslovanja. Pažljivo osluškujemo tržište i na sve veći broj porudžbina, koje kontinuirano beležimo iz meseca u mesec, ćemo odgovoriti otvaranjem, velikog MAXI online postrojenja u narednih godinu dana. Verujem da će ovakav poduhvat podići online kupovinu na još viši nivo, proširenjem mogućnosti koje će biti dostupne potrošačima.

Koliko je značajan razvoj online kupovine kod nas?

- Podaci govore da na teritoriji Srbije trenutno ima oko četiri miliona potrošača koji su kupovali putem interneta. To potvrđuje činjenicu da ovaj segment ima zaista veliki potencijal za razvoj, pogotovo jer stručnjaci navode da je odnos online i tradicionalne kupovine pola-pola, a da se do 2024. godine očekuje rast online kupaca veći od 20%. Kako ovaj vid kupovine nosi veliki značaj, važno je osvestiti da, dok je u e-commerce poslovanju kvalitet usluge sve bolji, i poverenje kupaca jača i raste. Zato postoji još dosta prostora za dalji razvoj pogotovo u oblasti online nabavke namirnica.

Šta donosi online kupovina i šta je za vas dobar rezultat?

- Maxi online kreiran je sa idejom da omogući što praktičniju kupovinu potrošačima, koji u njoj mogu uživati iz komfora svog doma. Bogata ponuda i efikasna usluga koja uspešno funkcioniše, prepoznata je i od strane e-commerce Asocijacije Srbije, koja je upravo Maxi online prodavnicu nagradila priznanjem "Food & Beverage Online Store of the Year" u okviru Hot Spot eCommerce Awards 2021. godine. Istakli smo se među kompanijama koje uspešno trguju hranom i pićem preko interneta i cilj nam je da taj uspeh i kvalitet održimo. Najveća nagrada i priznanje nama uvek dolazi od strane kupaca, a dobri rezultati koje beležimo i sve veći broj dnevnih porudžbinama nama su dokaz da radimo pravu stvar i da su kupci Maxi online-a i te kako zadovoljni uslugom i spremni da se vrate kupovini "na klik".

Uneli smo novine u svakodnevni život naših potrošača, koji trenutno na teritorijama Beograda i Novog Sada mogu da koriste našu online prodavnicu, a nastojimo da takve mogućnosti proširimo na nivou cele zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.