NavMenu

Potrebni dodatni vaučeri za subvencionisani odmor u Srbiji

Izvor: Politika Utorak, 31.05.2022. 10:35
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Udruženje Moja Srbija uputilo je Vladi Srbije i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije poziv da odobre dodatne količine vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji za 2022. godinu. Vlada Srbije je početkom ove godine odobrila kvotu od 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, koja je potrošena za samo mesec dana, piše Politika. Mnogi građani koji nisu uspeli tako brzo da skupe potrebnu dokumentaciju uskraćeni su za mogućnost dobijanja ovog vida podrške. Zbog potrebe da hitno definišu vreme i mesto odlaska na odmor dešavalo se da građani rezervišu termine koje kasnije neće moći da iskoriste, tako da će i iz ove kvote mnogi vaučeri ostati neiskorišćeni.

– Vrtoglavi rast cena umanjio je vrednost ove subvencije, ali i ta mala podrška ima veliki značaj za podsticanje građana da deo svog odmora provedu u Srbiji – rekao je Milan Ristić iz Udruženja Moja Srbija i dodao da se time pune naši budžetski fondovi, a mnogobrojni građani koji privređuju u sferi domaćeg turizma prihoduju, preživljavaju, hrane svoje porodice i koliko god mogu investiraju u svoje objekte i u dodatnu turističku ponudu.

Prema poslednjim podacima zvanične statistike u Srbiji je u martu ove godine u odnosu na isti period 2021. godine, broj dolazaka turista veći za 79,6%, dok je broj noćenja povećan za 44,3%. U istom periodu broj noćenja domaćih turista je veći za 20,5, a broj noćenja stranih turista za 92,8%. Tokom prethodnog perioda u domaćem turizmu se beleži i povećanje prosečne dužine boravka u turističkim mestima, posebno na selu i ruralnim sredinama koje su postale popularne posebno tokom pandemije.

Sa dva i po dana koliko je, na primer, pre krize iznosio prosečan boravak, tokom prethodne dve godine on je produžen na celu nedelju, a bilo je i rezervacija na 30 dana. U turističkom sektoru, a i nadležnom ministarstvu, saglasni su da je dobrim rezultatima koje beleži seoski turizam doprinelo i korišćenje vaučera za odmor u Srbiji, a sada su, dodaju, već sigurni da će se turistički promet u selima i dalje kretati uzlaznom linijom.

Iz ministarstva stalno ističu da kontinuirano rade na unapređenju imidža Srbije na međunarodnom turističkom tržištu, ali i na afirmaciji domaćih mesta, posebno u okviru seoskog turizma. Razvijeni su, kažu, različiti promotivni paketi koji podstiču naše građane da putuju u ruralna područja, ali naš seoski turizam sve više privlači i strane goste jer oni vole autentičnu ponudu i kvalitetan smeštaj, a interesuje ih i da upoznaju iz prve ruke proces proizvodnje rakije, sira, mleka i drugih proizvoda prepoznatljivih u našoj zemlji.

U Udruženju Moja Srbija kažu da su se nedaće koje su u prethodne dve godine pogodile Evropu i svet, pa samim tim i našu zemlju, odrazile i na sektor ugostiteljstva i turizma. Mnogi ugostitelji danas funkcionišu na rubu opstanka. Krediti koje su tokom prethodnih godina podizali, dok je domaći turizam beležio konstantan rast, sada stižu na naplatu. Smanjenje broja gostiju i manji prihodi za mnoge od njih znače gubitak posla i neizvesnu egzistenciju.

– U teškim vremenima neophodno je da se ponašamo odgovorno i domaćinski. Neophodno je da zaštitimo svoje građane i da podstičemo domaću privredu. S obzirom na to da gotovo sav novac plasiran u domaći turizam ostaje u Srbiji, verujemo da će nadležno ministarstvo naći mogućnost za puštanje u opticaj nove količine vaučera i da će time obezbediti našem narodu dodatnu mogućnost za odmor, za zaradu i za preživljavanje – naglasio je Ristić.

U Udruženju Moja Srbija ističu da se podela vaučera za odmor u Srbiji tokom prethodnih sedam godina pokazala kao jedna od najisplativijih i najpopularnijih subvencija u srpskoj privredi.


Plaćanje isključivo usluga smeštaja

Država je predvidela, kao i do sada, da se 100.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara može koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta ili mesta studiranja korisnika vaučera, sve do 20. novembra 2022. Vaučerom se mogu platiti isključivo usluge smeštaja, a ne ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge ili boravišna taksa.

Vaučere mogu dobiti penzioneri, studenti, nezaposleni u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni s primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata s primanjima ne većim od 70.000 dinara, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Procedura prijavljivanja je ista kao i ranije, pa se zahtevi predaju na šalterima pošta, pri čemu je neophodno imati potvrdu o primanjima. Za penzionere je to poslednji penzijski ček, za zaposlene potvrda o zaposlenju i ostvarenoj zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi onome kada se podnosi prijava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.