NavMenu

Udeo elektronske kupovine u Srbiji 15% do 20% u ukupnoj trgovini

Izvor: Beta Ponedeljak, 30.05.2022. 15:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)Ilustracija
Elektronska kupovina (E-commerce) u Srbiji je u stalnom porastu i njeno učešće u ukupnoj trgovini je dostiglo 15% do 20%, rečeno je danas na panelu "Onlajn kupovina kao svakodnevnica".

Na rast onlajn kupovine u poslednje dve godine najviše je uticala zdravstvena kriza, izazvana pandemijom korona virusa, koja je izmenila navike i ponašanje potrošača, ali i organizaciju i poslovanje kompanija.

Broj transakcija, kako je rečeno na panelu, porastao je nekoliko stotina odsto, trgovci su s jedne strane beležili rast, dok su s druge strane postojali izazovi koje su prevazilazili u hodu.

Godišnji promet u elektronskoj trgovini pet najvećih trgovaca u Srbiji je dostigao 100 mil EUR, što je skoro duplo više nego pre dve godine.

Predsednica E-commerce asocijacije Zorana Milidrag je istakla da je trgovina preko interneta bezbedna uvek kada se kupuje od legalnih trgovaca.

Ona je dodala da je u Srbiji pre pandemije stvoren zakonodavni okvir za bezbedna elektronska plaćanja, ali da je neophodno da se i dalje radi na edukaciji i kupaca i trgovaca kako bi svi bili zadovoljniji jer se "kupovinom od kuće" štedi i vreme i novac.

- U poslednje dve godine desio se nagli rast e-commerca, ali je mnogo važnije što se taj trend i zadržao. Trgovci su shvatili važnost digitalne ekonomije i koliko je neophodno da obave digitalnu transformaciju. To je dovelo do unapređenja usluge, kvalitetnijeg servisa, bolje isporuke i ponude, planiranja da i ovaj kanal prodaje može da se koristi podjednako - kazala je Milidrag.

Konsultant u oblasti elektronskog poslovanja Ivan Minić je rekao da je u planiranju nabavki veliki potencijal za dalji razvoj elektronske trgovine.

- Pretplatnički model je jedan od načina da se pospeši onlajn kupovina. To bi koristilo kupcima, jer bi dobijali redovne isporuke robe u količinama koja im je neophodna, ali i trgovcima jer bi mogli da unapred ugovaraju nabavke - kazao je Minić.

Po rečima Zorane Milidrag, kupovina robe "iz druge ruke" (Second Hand), među kojom je i nenošena roba, u budućnosti će imati sve veći udeo u ukupnoj elektronskoj trgovini.

Procene su, kako je navela, da će onlajn plaćanja takve robe u svetu do 2025. godine imati godišnju vrednost 75 mlrd USD.

U Srbije trenutno ima oko četiri miliona potrošača koji su kupovali putem interneta. Procene su da je odnos onlajn i tradicionalne kupovine u svetu pola-pola i da se do 2024. godine očekuje rast broja onlajn kupaca veći od 20%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.