NavMenu

Gromobranska zaštita "OBO Bettermann" u skadu sa evropskim standardima

Izvor: eKapija Utorak, 23.11.2010. 13:24
Komentari
Podeli

Srbija je pristupila usvajaju evropskih standarda iz oblasti zaštite od atmosferskog pražnjenja koje je objavila evropska organizacija za standardizaciju CENELEC. Standardi će biti usvojeni kao srpski standardi na engleskom jeziku. Usvajanje evropskih standarda i povlačenje svih konfliktnih standarda, tj. dosadašnjih domaćih standarda neophodan je uslov prijema naših tela u punopravno članstvo evropskih organizacija za standardizaciju.

Tim povodom, kompanija "Obo Bettrermann" podsetila je da tržištu u Srbiji nudi komponente gromobranske zaštite koje su urađene u skladu sa evropskim standardima. Najvažniji standard prema kojem su projektovani proizvodi "Obo Bettermann" je nemački DIN EN 62305—1 do 4 odnosno odgovarajući evropski standardi:

· IEC 62305-1:2006 Gromobranska zaštita—deo 1: Osnovni principi

· IEC 62305-1:2006 Gromobranska zaštita—deo 2: Upravljanje rizikom

· IEC 62305-1:2006 Gromobranska zaštita—deo 3: Zaštita objekata i ljudi

· IEC 62305-1:2006 Gromobranska zaštita—deo 4: Zaštita električnih i elektronskih sistema unutar objekata

- DIN EN 50164-1 Gromobranske komponente – deo 1: Zahtevi za spojne komponente

"Materijali koji su preporučljivi za izradu spoljašnjih gromobranskih vodova su toplo pocinkovani čelik, nerđajući čelik, bakar i aluminijum. Veliki problem gromobranskih instalacija je pojava korozije koja slabi provodnost na mestima kontakata a naročito kada su u pitanju različiti materijali koji dolaze medjusobno u dodir. Zbog toga se bakarni elementi ne kombinuju sa galvanizovanim površinama i aluminijumom, a ako je neophodno kombinovati različite materijale moraju se koristiti bimetalne spojnice", objasnili su u kompaniji "OBO Bettermann".

U Mendenu, sedištu kompanije "OBO Bettermann" 1995. osnovan je "BET" (tehnološki centar za ispitivanje elektromagnetne kompatibilnosti i gromobranije), koji deluje kao nezavisni institut i bavi se razvojem i testiranjem elemenata spoljašnjih gromobranskih sistema, materijala za uzemljenje, elemenata za izjednačavanje potencijala i odvodnika prenapona. Kada je reč o spoljašnjoj gromobraniji, njihova funkcija se ispituje u skladu sa DIN EN 50164-1 - Zahtevi za spojne komponente.

Posle podvrgavanja simuliranim različitim atmosferskim uslovima i uticajima, koje traje 10 dana, kroz komponente se propuštaju 3 impulsa amplitude 100 kA, oblika 10/350 μs. Samo ovako proverene i ispitane komponente nalaze mesto u proizvodnom programu "OBO Bettermann-a" a samo gromobranskim sistemom koji je profesionalno instaliran i u skladu sa propisima, moguća je efikasna zaštita od direktnog udara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.