NavMenu

Zašto volimo da poklanjamo?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.04.2022. 11:14
Komentari
Podeli

(Foto: Tortoon/shutterstock.com)
Ako ste primetili da vas više raduje da date poklon nego da ga primite, niste jedini. Zadovoljstvo koje osećamo kad nekom poklonimo nešto, ma kako malo bilo, duže traje nego ono koje imamo kad sebe obradujemo, potvrdila je studija objavljena u magazinu "Psihološka nauka".

Sreća koju osećamo nakon neke aktivnosti ili događaja vremenom bledi. Reč je o fenomenu poznatom kao hedonističko prilagođavanje. Jedini izuzetak je kad dajemo drugima, pokazao je eksperiment u kom su studenti svakog dana dobijali po pet dolara i imali zadatak da troše na sebe ili da daju drugima, bilo kao napojnicu ili na neki drugi način.

Svi ispitanici su na početku imali sličan nivo zadovoljstva, a na kraju se pokazalo da su znatno srećniji i zadovoljniji bili oni koji su davali drugima. Radost zbog poklanjanja bila je ista petog dana kao i prvog.

Možda razlog leži u tome što kad dajemo drugima održavamo ugled, jačamo osećaj socijalne povezanosti i pripadanja. Ipak, kako su istakli naučnici, valjalo bi istražiti da li bi nalaz ostao isti da su ispitanici dobijali veću količinu novca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.