NavMenu

Ko je čovek koji je napravio modni brend vredniji od Zare i H&M-a?

Izvor: Bonitet Ponedeljak, 11.04.2022. 10:20
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/F.Muhammad)
Ovih dana u medijima se piše o malopoznatoj kineskoj modnoj kompaniji Shein. "Malopoznatoj" ako imate preko 30 godina.

Naime, ova kompanija u poslednjoj rundi finansiranja prikupila je između 1 mlrd USD i 2 mlrd USD, i sada je procenjena na više od 100 mlrd USD, što je čini vrednijom od Zare i H&M-a zajedno.

Shein je poznat po prodaji jeftine odeće i drugih predmeta, s više od 2.000 novih stilova koji se dodaju dnevno. Radi po narudžbi, što znači da se odevni predmeti prodaju u malim serijama i masovno se proizvode samo ako postanu hitovi.

Shein u brojkama

Prošle godine su pretekli Amazon i postali prva aplikacija za kupovinu u SAD-u. Prema izveštaju Earnest Researcha, Shein je i najveći trgovac brze mode u SAD-u po prodaji u junu, nadmašivši H&M, Zara i Forever 21.

Njihova agresivna taktika na društvenim mrežama uključuje plaćena partnerstva s influenserima i slavnim ličnostima poput Adison Rej i Medline Peč, koja pomažu brendu da privuče nove kupce iz generacije Z. Zauzvrat, mladi potrošači često objavljuju TikTok video snimke svojih kupovina pokazujući ogromne narudžbe nedavno kupljenih artikala.

Međutim, veliki rast pratile su i kontroverze. Uticaj na životnu okolinu, krađa dizajna, loš kvalitet odeće su samo neke od njih.

Osnivač prvo zaradio na venčanicama

Kris Su (Xu) je rođen 1984. godine u kineskoj provinciji Šandong. Diplomirao je na Univerzitetu nauke i tehnologije Ćingdao 2007. i preselio se u Nanjing da radi za konsultantsku kompaniju za integrisani marketing, Nanjing Aodao Information Technology Co, 2008. godine, gde se specijalizovao za SEO.

Su je otkrio da su venčanice bile jedan od najtraženijih proizvoda sa međunarodnog tržišta. Kada je shvatio da je jedina stvar koja sprečava međunarodne kupce da kupuju proizvode konverzija valuta, ‘nestao’ je sa celim svojim SEO timom. Koristeći novac zarađen prodajom venčanica, počeo je da se fokusira na izgradnju SheInside-a, sada poznatog kao SHEIN.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.