NavMenu

Jovan Jovanović Zmaj dobiće spomenik u Beogradu

Izvor: eKapija Sreda, 23.02.2022. 10:02
Komentari
Podeli
Spomenik čika Jovi Zmaju u Novom Sadu (Foto: Suzana Kaurin Vidaković)Spomenik čika Jovi Zmaju u Novom Sadu
Beograd će dobiti spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju, koji je deset godina živeo u prestonici i radio kao dečji lekar. To je odlučeno na Konstitutivoj sednici Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju.

- Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju nije običan spomenik. To je spomenik jednom od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i našeg društva. Spomenik koji govori o povezanosti Vojvodine i ovog dela Srbije, koje zajedno čine celinu u okviru srpskog naroda - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, prenosi Beoinfo.

- Osim Zmaja, spomenike će dobiti i Vasko Popa, Miloš Crnjanski i Meša Selimović, za čiju izradu smo već raspisali konkurs. Tokom februara spomenik će dobiti Aleksandr Deroko, Petar Nikolajevič Moler, prvi predsednik Srpske vlade, vojvoda iz Prvog i Drugog srpskog ustanka. Spomenik će takođe dobiti Dijana Budisavljević, Branko Pešić i Duško Radović - rekao je Vesić.

Кako je rekao, na ovaj način pokazujemo da poštujemo svoju istoriju i da cenimo one ljude koji su doprineli razvoju naše kulture.

- Trudimo se da ih ne zaboravimo, jer tako pokazujemo koliko nam je važno postojanje naše istorije, kulture i očuvanje naše tradicije - rekao je Vesić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je, uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, određena lokacija na uglu Zmaj Jovine i Obilićevog venca.

- Osim što smo konstituisali odbor, na sednici smo analizirali i ostala pitanja. Doneli smo odluku da se u pozivnom konkursu definišu uslovi i pozovu autori koji će u narednih šest meseci dostaviti svoja rešenja. Nakon toga će žiri odabrati najuspešnije rešenje, čime ćemo i okončati prvu fazu - dodao je Mirović.

On je naglasio da je Jovan Jovanović Zmaj bio jedan od najuglednijih Srba iz Vojvodine u 19. veku.

- Mnoge generacije ga poznaju kao dečjeg pesnika, ali on je bio i nacionalni delatnik i kum Svetozara Miletića. Održali smo sednicu odbora na dan kada je 1826. godine rođen Svetozar Miletić. Bio je nacionalni borac i srpski poslanik u Ugarskom saboru i jedna vrsta prosvetitelja tog vremena. Čovek koji je širio ne samo srpsku nacionalnu ideju u Vojvodini nego i duh književnosti, pismenosti i tradicije. Potpuno ćemo biti na tragu zajedništva, jedinstva, okupljanja i sećanja na veliku ulogu koju je Jovan Jovanović Zmaj imao u našem narodu - zaključio je Mirović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.